Best view of this blog with Mozilla Firefox: resolution - 1024 x 768 pxls

Isnin, Mac 30, 2009

Edit - pastu edit - lastly tak jadi

Gua sedang berusaha mengubah sedikit rupa bentuk blog gua nih. Tak banyak yang gua ubah, just top banner je. Anyway, kalao ada yang perasan, ada encik kacak sedang tunjuk 'peace' kat bawah tuh. I'll explain what he doing in here and who is he.

Ka ching~

pengkaki: gua tengah kebekuan otak nak buat make over nih. Nanti siap, lu orang sendiri tengok sudah~

Hafiz

Indah Ciptaan Tuhan

Lepas balek daripada meronda-ronda (usha awek sekitar kampus) buat servis, dengan badan yang kepenatan serta keletihan (tak letih mana pun)..aku meronda-ronda lah ke dunia maya nih.

Ronda punya ronda, aku masuklah dari satu blog ke satu blog yang lain (blog perempuan sahaja - hehe) dan tetiba aku terlintas nak menuai kata kata untuk posting kali ini.

Kebanyakan blog yang aku jengah dimiliki/ditulis/dituani oleh perempuan. Dan perempuan tersebut pada pandangan mata aku adalah cantik (belum tahap 'sangat' mahupun 'awesome'). Dek kerana kecantikan mereka itu, maka kebanyakan daripada mereka itu telah disunting dek lelaki idaman memasing - apa apa lah.

Apa yang aku nak coretkan di sini, ciptaan tuhan itu semuanya indah. Allah Maha Bijaksana kerana menciptakan manusia serta makhluk yang lainnya. Semua makhluk ciptaan tuhan itu indah, cuma kita sebagai manusia yang menghakimi paras kecantikan mereka. Tak dapat aku nafikan, aku pun sama juga. Kalau ada perempuan yang kurang cantik (semua ciptaan tuhan itu indah yer - ini pandangan mata aku sendiri), maka kuranglah saham mereka nak dipancing/dipetik dek lelaki. Kenapa?

Entah. Aku pun sama juga. Menilai sendiri. Pada aku macam tak adil (bukan macam, tapi MEMANG tak adil) perempuan yang kurang cantik (pada persepsi manusia sesama manusia) tidak dipedulikan/dipikat oleh lelaki - macam lah si lelaki tuh hensem sangat (pada pandangan sesama manusia yer).

Namun begitu, terdapat juga lelaki yang tidak begitu. Mereka tidak kisah akan paras rupa, malah yang mereka pentingkan adalah niat/nawaitu/hati seseorang perempuan. Aku tidak begitu. heh, jangan marah ye kaum hawa.

Islam menggariskan beberapa ciri ciri wanita untuk dijadikan isteri untuk seorang lelaki:
1. kerana agamanya
2. kerana keturunannya
3. kerana rupanya
4. kerana hartanya

So, aku menitik beratkan yang ke-3 itu barulah aku melihat yang pertama, seterusnya ke-2 dan akhir sekali ke-4.

Moga ciri ciri di atas ada pada calon/bakal isteri aku kelak. Aminn..


pengkaki: saya sedar saya tak hensem - harap ada yang cunn sudi nak kat saya..hih


Hafiz

Ahad, Mac 29, 2009

Komuniti Web

Boleh dikatakan setiap hari dalam mailbox aku - samada official mail atau tidak, aku akan menerima jemputan daripada para member serta bekas kekasih dan kekasih yang tak sudi yang mengundang aku menyertai mereka dalam komuniti web.

Apakah komuniti web yang aku maksudkan? Friendster, Facebook, Hi-5, Myspace dan macam macam lagi. Aku dah bosan dengan undangan seperti sampah itu.

Kepada kamu kamu, aku dah pun menyertai beberapa komuniti web yang mana aku tak berapa aktif pun melainkan Friendster.

Harap kamu kamu akan sedar akan ketidak mahuan aku menyertai kamu dan berharap semoga kamu menghentikan tabiat menjemput aku kerana aku takkan melayan sebarang surat menyurat.

Terima kasih.


pengkaki: aku baru je join facebook semalam. Hehe..

Hafiz

Tukang gunting atau tukang potong rumput

Hari ini gua menjadi sangat bengang dengan sekor Indian yang berkerjaya sebagai barber/tukang gunting kerana telah memperkotak katikkan kepala gua.

Al-kisah, rambut gua memang dah panjang, tapi nawaitu gua ke kedai makhluk tu hanyalah untuk memendekkan rerambut di kepala gua di bahagian tepi hingga belakang je.

Arakian, si mangkok tersebut dengan penuh keyakinan dan tanpa was was menyodok kepala gua sebagaimana yang gua kehendaki. Tapi, terjadilah kebodohan beliao tatkala mengambil gunting dan terus menebas rerambut gua!

Ciss...tak paham punya paria! Gua cakap gua nak pendek kat tepi je. Nih dia pegi gunting rambut gua sehingga menyebabkan gua sangat panas dengannya. Kuang ajor. Lepas tuh buat-buatlah tak bersalah. Siap nak cukurkan jambang gua lagi. Ewah, lu ingat trick lu boleh kena kat gua ke?

Kalao kamu kamu nak tau, kalau beliao mencukur kamu, beliau akan charge extra RM3 dan menjadikannya RM10. Wah, lemak betol engko. Dah la potong rambut aku ikut sesuka hati dan sesenak engko ajer. CIss...


Argghhh...gua sangat tak puas hati dengan gaya potongan rambut gua yang baru nih. Pergh, nak dapatkan balik potongan asal makan masa hampir sebulan. Tuh pon belom tentu betul-betul panjang.


Arghh...harap kamu kamu akan lebih berhati hati ketika memberi arahan memotong rambut kamu kamu kepada tukang gunting especially kalau tukang gunting itu adalah Indian!

Inilah fesyen rambut gua yang pendek yang menyakitkan hati nurani gua! Cikai punya paria!

Cheh...


pengkaki: nasib baek si tukang gunting tuh botak, kalau tak memang aku togelkan je kepala dia.


Hafiz

Sabtu, Mac 28, 2009

60 minutes: Mari bergelap

Tgk kalendar hari ini. Tarikh: 28 Mac 2009!

Yeah, malam nih kita akan bergelap seketika untuk sejam (harap2 kamu kamu akan join) menyahut seruan kempen 60 minutes: Earth Hour.

So, start 8.30 pm to 9.30 pm, please turn off your light - house, office, shopping complexes, premises etc. Harap gelap lah sikit bumi nih malam karang. Dari timur ke barat, utara sampai selatan.

Selamat bergelap seketika!

Chill..


pengkaki: rumah gua kalo takda kempen cenggini pon, kadang2 gelap gak.~

Hafiz

Khamis, Mac 26, 2009

3 - 2 - 1 - 4 - 5

Gua dah tak tau nak posting apa. Pagi tadi, ketika sedang melahu sementara menunggu untuk memonteng kerja keluar sarapan gua telah memeriksa antaramuka Friendster gua untuk mengusha andai ada awek2 yang awesome menengok page gua - skali gua check, suma muka yang sama.

Pastu, gua terpandang satu entry bulletin yang gua rasa memang malas nak baca, tapi memandangkan gua tengah bosan, gua bukaklah bulletin tersebut yang diposting oleh encik aL-bAmAnDHiJ (bukan nama sebenar). Isi kandungan bulletin yang dipost beliau adalah seperti berikut:

Beberapa hari lepas, ada seorang sahabat saya telah bertanya satu soalan psikologi yang saya kira sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, anda dapat mengetahui sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka.
Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya.
Nak tahu apa soalan tersebut? Baik, saya kongsikan dengan anda. Soalannya berbunyi begini.
Ada 5 perkara berlaku serentak.
1.Air mendidih kat dapur.
2.Air paip melimpah kat bilik air.
3.Bayi menangis.
4.Telefon berbunyi.
5. Ada orang ketuk pintu.
Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan 'settle' kan terlebih dahulu?
Anda dikehendaki untuk susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan.
Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan.
Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.
Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang.
Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikutkeutamaananda.
Fikir...
Fikir...
Fikir...
Fikir...
Fiki r...
OK , dah habis fikir dan buat keputusan?
Nak tahu apakah fakta terselindung disebalik jawapan yang anda berikan?
Baik, mari kita semak jawapan anda...
apakah ciri/sifat/perkara yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan anda.
* Kalau anda memilih untuk menutup air medidih : mungkin menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan 'si dia' untuk membimbing anda.
* Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : mungkin menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.
* Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : mungkin menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.
* Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : mungkin menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.
* Kalau anda memilih untuk membuka pintu : mungkin menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.
Haaa macammana dengan keputusan anda? Bagus? Anda boleh bertanya soalan ini kepada rakan-rakan anda untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang mereka utamakan dalam memilih pasangan hidup.
Lu orang baca dan pikir sendiri sudah. Gua memang takda masa nak kaitkan hidup gua dengan cerita di atas. Tapi, gua buat gaklah sebagaimana yang diarahkan dan jawapan gua adalah:
3 - 2- 1 - 4 - 5.

Sebab musabab gua bagi jawapan di atas adalah kerana:
3. Bayi menangis - takkan nak biar je bayi menangis. Agak2 kalau tengah menderita kesakitan ke, tak ke naya. Baik gua layan bayi menangis dulu.

2. Air paip melimpah - mestilah gua kena tutup paip air tuh setelah gua sangat yakin bayi tadi dah tak menangis. Kang biar lama lama kang, bil air bertambah plak. Sapa nak bayar? Bayi tadi ke? Tak pun lu orang je la tolong bayarkan.

1. Air mendidih kat dapur - ala air mendidih kejap takpa la. Kasi bayi tak menangis pastuh tutup paip air, baru setelkan air yang mendidih tuh.

4. Telefon berbunyi - baik gua jawab terus panggilan misteri tuh. Manalah tau kalau kalau ada kecemasan ke kan? Entah entah ketua kampung jiran gua sakit ke, hapa ke kan? Setakat ada orang datang ketuk pintu, diorang kena tunggulah.

5. Ada orang ketuk pintu - ni la perkara terakhir gua akan buat iaitu melayan makhluk yang mengetuk pintu. Takkan diorang tak boleh dengar bayi menangis kan? mestilah gua kena setelkan bayi dulu. Pastu dalam masa yang sama gua mestilah menjerit suruh orang tuh tunggu dulu sambil berbual di telefon.

So, itulah jawapan gua. Lu orang pikir sendiri sudah. Tak payah nak missed call gua, hantar email ke hapa ke. Gua takkan layan punya. Lu orang pikir je la sendiri.


Ok, chill


credit: al-bamandhij (bukan nama sebenar)


pengkaki: gua rasa, tindakan gua sangat betul mengikut turutan di atas dan janganlah lu orang persoalkan kredibiliti gua tersebut.


Hafiz

Selasa, Mac 24, 2009

60 - Earth Hour


Jom sama sama menyahut kempen 60 minit mematikan lampu pada28 Mac 2009 jam 8.30 malam hingga 9.30 malam tanda menyokong World Wildlife Fund (WWF) dalam usaha menangani fenomena pemanasan global.

Daftar sekarang di earthhour.org.my

Sokonglah alam sekitar kita!
AkuSiMisteri menyokong penuh kempen di atas!

pengkaki: t-shirt 60 earth hour sold out! tak sempat aku nak beli..ceh..


Hafiz

Yang comel itu saya!

Kalau yang belum pernah melihat rupa paras gua ini - kerana gua sangat misteri, yeah, kamu kamu boleh membayangkan muka gua yang sangat comel seakan akan babies below. Kamu tak percaya? Yeah, biar gua perincikan sedikit tentang kecomelan muka gua ini. Muka gua sangat comel dengan dihiasi mata yang sepet seperti baby baby di bawah. Hidung gua taklah mancung pun, tapi kira ok lah - tak pesek sangat pon. Bibir gua agak tebal kerana gua berketurunan jawa Muar. Di antara hidung dengan bibir, muka gua dihiasi dengan kumis yang tak berapa tebal dan lebat. Gua juga tidak berjanggut sebagaimana lelaki lelaki kacak seangkatan gua cuma gua dianugerahkan dengan brewok - dalam bahasa melayunya: jambang.

Muka gua bulat, macam baby baby kat bawah. Badan gua agak tegap kerana kalau diajak bergaduh kira bolehlah se'frame' dua. Satu lagi, sila ambil perhatian! Gua adalah seorang yang boroi/buncit walaubagaimanapun, gua berjaya menyembunyikan kelemahan gua itu dengan sedikit tipu muslihat walaupun kadang kadang tapi selalu jugak kantoi.

So, susah sangat nak bayangkan muka gua? Lu orang tengok baby baby kat bawah sudah. Anggap je gua adalah sangat comel.






pengkaki: perot gua memang serius boroi/buncit - tapi aiman tak kesah.


Hafiz

Isnin, Mac 23, 2009

Spontan

Spontan adalah tindakan yang tidak dibuat buat dengan sengaja kerana spontan adalah satu tindakan/perbuatan/pertuturan yang tidak dirancang atau dijangka.

Semasa sedang asyik menghirup segelas Nescafe O yang aku mintak suam tapi diberi panas di sebuah restoran bersama seorang member, aku dilemparkan dengan sebuah cerita yang pada aku semasa mendengarnya boleh diklasifikasikan sebagai lawak, kelakar dan lucu tapi bukan lucah!

Berikutan pada petang tadi hujan turun dengan lebatnya disertai oleh petir/kilat/guruh/halilintar, maka terjadilah sebuah bahan lawak yang menyebabkan aku membazer beberapa titisan air nescafe di dalam mulut kerana tak tahan nak gelak - aku sembur keluar air tersebut.

Ceritanya begini, semasa sedang hujan lebat di sekitar Taman Baiduri (area Taman Perling) dengan dentuman petir, maka datanglah seorang makhluk nih dengan tak pasal pasal telah men'snap' gambar di dalam opis. Berbekalkan sebuah kamera (mungkin juga handphone) yang menggunakan mode flash, maka si makhluk tadi pun menangkap sebuah gambar. Dan pancaran flash daripada kamera tersebut - mungkin juga handphone telah menyebabkan seorang minah telah dengan spontannya....(aku tengah gelak jap) beristighfar panjang dengan suara yang LANTANG! Bayangkan, minah tersebut ingat kilat memancar di dalam opis! HAHAHAHAHA...-aku tengah gelak...

Maka, mengekeklah semua insan di dalam opis tersebut menggelakkan gelagat minah tadi yang spontan kerana takut petir menyambar beliau (untuk rekod minah nih belum kawen lagi - takut mati awal ke kak? heh)

So, spontan nih kalau kena dengan tingkah laku/pertuturan yang lucu tapi bukan lucah (kadang-kadang lucah juga yang terpacul dari mulut) amatlah kelakar.

Elak-elakkanlah...banyak banyak istighfar yer. Jangan mudah melatah.


Ok, chill..



pengkaki: kepada kaklong yang terasa, kamu sangat lucu lah...


Hafiz

Petir - Kilat - Halilintar - Guruh

Petang ini cuaca hujan lebat di sekitar Skudai. Hoh, ketika enak melepak sambil ponteng kerja di Mak Jah Corner, hujan turun dengan sangat lebat sehingga mencetuskan fenomena ponteng kerja sehingga tamat kerja dalam kepala hotak aku.

Lantas, dalam hujan lebat itu, tersulam juga petir atau kilat atau guruh atau halilintar yang sangat dahsyat bunyinya saling berganti dari satu dentuman dengan satu dentuman yang mana kamu kamu bisa hangus tanpa meninggalkan sebarang sisa selain tulang yang takkan luput (apa namanya entah) sekiranya kamu disambar petir tersebut atau kamu sendiri yang cari pasal untuk disambar oleh petir.

Jadi, silalah baca tentang petir seperti di bawah:

Punca fenomena petir menjadi titik tengah spekulasi dan penyelidikan saintifik selama berabad-abad lamanya. Teori terawal yang pernah dicatat dipercayai diolah oleh ahli falsafah Yunani bernama Aristotle pada abad ke-3, manakala suatu kepercayaan awal mengatakan bahawa petir dihasilkan oleh pertembungan awan. Kemudiannya, baru bermacam-macam lagi teori yang dicadangkan. Menjelang petengahan abad ke-19, teori bahawa kilat menghasilkan vakum diterima umum. Pada abad ke-20, timbulnya satu ijmak bahawa petir harus bermula dengan gelombang kejutan di udara akibat pengembangan haba plasma secara mendadak dalam arus kilat. Dalam masa kurang sesaat, udara dipanaskan kepada suhu hampir 28,000 °C (50,000 °F). Pemanasan inilah yang menyebabkan udara mengembang ke luar lalu bertembung dengan udara sejuk di sekelilingya pada kelajuan mengatasi bunyi dalam udara sejuk itu. Denyut yang bergerak ke arah luar itu menghasilkan gelombang kejutan, serupa prinsipnya dengan gelombang kejutan yang dihasilkan letupan, atau di hadapan pesawat supersonik.

Baru-baru ini, ijmak tersebut telah dihakis oleh pemerhatian yang menyukat tekanan lampau dalam simulasi kilat lebih besar berbanding apa yang dapat tercapai oleh jumlah pemanasan yang didapati. Pemerhatian alternatif ini bergantung pada kesan elektrodinamik tindakan arus yang besar terhadap plasma dalam panahan kilat.

So, moral of the story:

Tunggu sampai hujan reda dan tiada petir berlegar legar di angkasa yang boleh menyebabkan kamu kamu menghadap yang Maha Esa sebelum sempat bertaubat - mungkin.

pengkaki: petir pada hari ini sangat dahsyat - kecut jadinya.

Hafiz

Ahad, Mac 22, 2009

Edisi Khas: Perigi Cari Timba

Susulan artikel lalu (Perigi Cari Timba atau Timba Cari Perigi?), aku keluarkan edisi khas ini mengupas tentang Perigi Cari Timba.

Pada kebanyakan wanita pada hari ini merasakan bahawa istilah perigi cari timba adalah sesuatu yang memalukan bagi kaum adam. Betul! Istilah ini sungguh memalukan bagi kaum adam. Tapi pada aku, tiada salahnya perigi mencari timba (wanita memikat lelaki).

Kalau kamu kamu yang merasakan perigi cari timba ini sesuatu yang memalukan, pastinya kamu kamu cetek tentang sirah junjungan Nabi SAW. Kalau kamu kamu masih ingat atau pernah mendengar sirah Nabi, tahukah kamu bahawasanya isteri pertama baginda, Siti Khadijah merupakan wanita yang memikat nabi? Siti Khadijah sangat kagum dengan nabi atas kejujuran baginda menjalankan urusan perniagaan Siti Khadijah. Bertitik tolak daripada itu, Siti Khadijah menaruh hati kepada nabi.

Kalau kamu kamu wahai wanita merasakan bahawa perigi cari timba ini memalukan, sedarlah bahawa wanita yang amat disayangi Nabi SAW merupakan insan yang boleh diistilahkan sebagai perigi cari timba.

Jahilnya kamu andai kamu istilahkan bahawa perigi cari timba ini sangat memalukan. Sedarlah wahai wanita, andai lelaki yang kamu cintai itu seorang yang pemalu, tidak salah rasanya kamu mendahuluinya.

Aku amat tertarik dengan perbualan antara seorang member aku dengan seorang kawan sepejabatnya (perempuan) yang menyamakan member aku dengan aku iaitu perigi mencari timba. Hina sangatkah perempuan yang memikat lelaki?

Cuba kamu renungkan, seandainya timba yang mencari perigi (lelaki memikat wanita), tidakkah kamu rasa bahawa kemungkinan yang BESAR si timba akan menduakan perigi? Kalau dalam realitinya, perigi itu terletak di satu tempat tanpa bisa bergerak ke mana mana berbanding timba yang bebas dibawa untuk ke perigi yang lain? Maksud aku di sini, lelaki yang memikat wanita tidak mustahil mampu memikat wanita yang lain seandainya masih berhubungan dengan wanita sedia ada. Dengan lebih jelasnya, kamu berkemungkinan diPOLIGAMI.

Sedarlah. Artikel ini aku sebenarnya tujukan kepada kawan sepejabat member aku itu yang menganggap lelaki yang pemalu (perigi cari timba) adalah seorang memalukan dan kurang keyakinan diri. Kamu rasa perigi cari timba adalah yang tidak patut berlaku - kamu anggap tidak gentlemen.

Ingat dan tauladanilah Siti Khadijah Binti Khuwailid yang menjadi inspirasi nabi SAW.



pengkaki: hei kamu wanita! perigi cari timba lebih baik daripada timba mencari perigi, dari satu perigi pergi pula kepada perigi lain. Lelaki yang memikat kamu belum tentu setia dengan kamu!



Hafiz

Sabtu, Mac 21, 2009

Wrestling itu AWESOME

Ada yang menganggap bahawa gusti itu tidak sesuai untuk pelbagai golongan usia, hanya untuk lelaki dewasa sahaja. Dan kadangkala, mungkin ia langsung tidak sesuai untuk ditonton sesiapa sahaja kerana ia GANAS!

Tapi, tahukah kamu, gusti ini sedikit sebanyak dapat membantu kamu? Aku sendiri seorang yang fanatik dalam sukan yang ganas ini seperti World Wrestling Entertainment (WWE).

Kepada kaum hawa, gusti ini dapat membantu kamu dalam situasi kecemasan seperti gambar berikut:

ragut.gif

Lantunan yang ganas dan awesome daripada seorang wanita untuk seorang peragut.
Move: Back Body Drop


Selepas ini, sama samalah kita menonton gusti kerana selain GANAS, ia juga satu hiburan. Work out itu AWESOME.

pengkaki: John Cena, The Rock, Stone Cold, Triple H dan ramai lagi. You all MANIAC and AWESOME.




Hafiz

Cinta itu buta
Dan juga boleh membutakan
Melukakan dan sukar untuk kita lupakan
Aku cinta padamu hanyalah ungkapan
Luahan yang jarang bermakna bila diucapkan


Yeah, sedikit petikan daripada lagu Dua Dunia - Too Phat ft CT Nurhaliza.

Susah nak cari cinta. Apa itu cinta agaknya? Macamana pasangan pada hari ini bercinta? Pelbagai definisi cinta yang diungkapkan oleh pelbagai pentafsir cinta. So, cinta itu bagaimana agaknya?

Akan datang...

Akan datang...topik yang akan aku kupas, ialah tentang 'Mulut Tempayan'.

Jadi, kepada kamu kamu yang rasa kamu kamu adalah seorang bermulut tempayan, nantikan...

Mulut tempayan

Dalam simpulan bahasa melayu, "Mulut Tempayan" ertinya seseorang yang tak pandai menyimpan rahsia. Jadi, simpulan inilah yang dapat aku labelkan pada seorang member aku yang sangat...sangat...bermulut tempayan. Pelbagai cerita yang patut disimpan agar tidak menghuru harakan dunia serta dapat menutup keaiban seseorang telah terdedah dek kerana mulut.

Alkisah, satu kisah silam aku yang dah bertahun berlalu dan berlaku. Hanya orang orang tertentu je yang mendapat keistimewaan mendengar cerita dan luahan daripada aku. Dan dengan harapan cerita itu hanya tersorok di dalam kocek mereka, maka pelbagailah cerita dan luahan aku kepada mereka mereka tertentu tersebut.

Aku baru dapat tahu tentang satu cerita. Dan hal ini memang aku dah duga dari dulu cuma tiada sebarang bukti atau saksi untuk menuduhnya. Dan pada hari ini, kekemakan (ungkapan encik bob) pada dirinya sangat terserlah. Aku memang sedar akan sifatnya yang tak boleh menyimpan rahsia kerana aku sedar, dia selalu menceritakan pelbagai kisah kepada keluarganya especially to his parents. Itu kira tak apa la kot sebab aku pon agak rapat dengan his parents. But, apa yang mengecewakan aku ialah, kisah silam aku terbongkar dari mulut dia kepada orang yang memang berkait secara langsung dengan hal tersebut.

Hoh, kenapalah kekemakan ko nih aku tak sedar yer? Pandai betol engko. Bila aku tanya, engko kata tak tao. Boy, I know, you don't like to talk shit about other people, but you are shit when you talk to people the story that you supposed to keep it as save as you can.

Harap, lepas nih aku takkan bercerita lagi apa apa kepada dia. Kalau beginilah kesudahannya.

Terima kasih saja kerana sudi mendengar luahan aku selama nih. Lepas nih harap aku takkan cerita lagi apa apa my privacy to you. Hope you understand and stood. Will you?
Ok, shit. GTG...



pengkaki: mulut tempayan adalah sangat busuk, lebih busuk dari bau bangkai babi dan hanjing. - mungkin kisah di atas akan mengugat satu perhubungan~ MUNGKIN...

Hafiz

Working out

Anda saket? Anda cerewet? Anda putus cinta?

Yeah, video berikut mungkin dapat membantu anda. Bersenam mampu mengubati segalanya dan pastinya your dreams will come true. Is it?

video

credit: nikzizieazuinnabidin


pengkaki: kejadahnya??? hahahaha



Hafiz

Jumaat, Mac 20, 2009

Tekanan pada pekerjaan - BEWARE!

Harap kamu kamu yang bekerja tidaklah mengalami tekanan di dalam melaksanakan pekerjaan kamu. Tapi, sekiranya kamu kamu tertekan, jangan pula melakukan aktiviti seperti berikut:


video


video


video


video

credit: nikzizieazuinnabidin

pengkaki: Encik Bob diharap bertenang semasa melayani karenah para pelanggan beliao! Jangan tensen sebagaimana di atas.

Dua tiga hari ini aku agak tertekan dengan beberapa perkara yang membuatkan kehidupan aku sedikit tertekan.

Bukan tertekan sangat sampai nak bunuh pun. Tapi, last night or maybe a day before, I was dreaming pasal satu kes bunuh diri. Seorang perempuan berbaju tidur warna merah jambu, berambut panjang. Tapi biasalah, dalam mimpi, tak sempat nak fikir apa-apa pun untuk tengok muka ke, apa ke..

Bukan pasal mimpi aku tuh yang nak aku cerita kat sini.

Aku tak kisah andai kamu kamu di sana nak berborak dengan aku,

Khamis, Mac 19, 2009

Edisi Sepah: Raja Lawak sebenar Astro musim 3

Setelah hampir 3 minggu kehilangan talian internet yang laju, kini aku kembali dengan talian tersebut dan telah selamat memuaturun rancangan Raja Lawak Astro musim ketiga. So, aku selit kat sini lawak lawak yang digunapakai oleh team Sepah yang menobatkan mereka sebagai juaranya.

Lawak stage kedua (Musical Comedy):


Mamat:Patahlah hati, merajuklah diri

Nazri:Kenapa engkau merajuk? Muka dah buruk payahku nak pujuk. Engkau nih tadi aku dengar patah hati patah hati, yang aku pernah dengar patah tangan, patah ranting je. Hati kau nih jenis yang macam mana nih?

Mamat:Aku tengah sedih nih ngok.

Nazri:Kenapa?

Mamat:Anak aku daripada kecik sampai ke besar aku jaga diorang bagai BINATANG minyak yang penuh, ngok.

Nazri:Oih..binatang iras iras engkau, MENATANG!

Mamat:Aku jaga diorang....aku jaga diorang bagai menatang minyak yang penuh, ngok. Dah tua dia hantar aku kat rumah orang orang tua, ngok.

Nazri:Aduh kau ni, kita orang tua tua memang tempat dia kat rumah orang tua, takkan kat rumah mayat. Nak sangat???

Mamat:Nih ngok lagi satu ngok. Dah masuk raya ketiga nih ngok, batang hidung diorang pon aku tak nampak. Diorang tak nak amek aku ke beraya?

Nazri:Sah kau dah nyanyuk, sah kau dah nyanyuk.

Mamat:Kenapa ngok?

Nazri:Memang dah raya ketiga, tapi nih raya raya cina kau tau tak?

Mamat:Habis yang aku puasa selama nih buat apa ngok?

Nazri:Itu puasa ganti, kau kan uzur.

Mamat:Ye tak ye juga.

Shuaib:
Assalamualaikum... pakcik pakcik dah mencekik ke belom? saya bawak dedak dengan sekoi.. silakanlah mencekik..!



Mamat:Hei..hei..kau ingat aku nih burung ke apa nak kasi makan dedak.

Nazri:Kau jaga je la burung kau!


Shuaib:Pakcik, burung saya Nuri baru mati kena baham dek kucing tau, jangan sebut sebut, saya rindu tau burung saya.

Mamat:Sedihlah tuh.

Nazri:Eh, kau nih double meaning pulak.

Shuaib:Mana ada. Pakcik, saya kan ditugaskan jaga makan minum pakcik kat sini. Jadi pakcik tak rasa gembira ke dengan adanya saya kat sini?

Nazri:Aku tahu kebajikan kau kau jaga. Tapi aku nak komplen satu bab nih.

Shuaib:Apa benda?

Nazri:Memang pakai semua cebok kau kasi, tapi aku harap sangat keratlah kuku kau. Sebab hari tu kau cebok, luka kau tau tak?

Mamat:Ngok..ngok..engkau pun kena juga ke?

Nazri:Kena.

Mamat:Aku itu hari lagi teruk ngok.

Nazri:Apasal?

Mamat:Dia cebok aku tak bersih, aku tidur bersemut ngok, seluar.

Shuaib:Mintak maaf.

Nazri:Yang kau pun satu, dah tau bersemut, tak suruh aku ridsect kan.

Mamat:Gila kau.

Nazri:Kenapa?

Mamat:Terbakar nanti.
Shuaib:Minta maaf pakcik eh. Nampak sedih sedih nih kenapa nih?

Nazri:Sedihlah.

Mamat:Kau apa tau?

Nazri:Hiburkanlah.

Shuaib:Nak hibur?

Mamat:Nak.

Shuaib:Kalau pandai, pakcik pandai nyanyi, ikut saya nyanyi sekali boleh tak? Saya nyanyi pasal pakcik nih yang macam kusut kusut sangat nih. Saya backup pakcik tau.


Nazri:Hah, bior anak anak aku dengar.

Shuaib:Baru diorang tau.

Mamat:Nyanyi cepat nyanyi cepat.

Shuaib:Cepat.Jom.

Shuaib:
dulu kau ku belai... tak pernah ku lalai... tapi hilang ke mana.. aku pula yang merana..

Nazri@Jep:
sekarang kau dah pandai.. biarku terabai ..tinggallah aku terkapai kapai..


Sepah:
diriku sendiri.. tercampak di sini.. tak siapa peduli.. tiada arah tuju.. tentunya ****.. yang penting bahgia.. oo..oo..oo..oo


Secara keseluruhannya, lawak Sepah sangat sempoi. Hidup Sepah!

Rabu, Mac 18, 2009

Tenangkan diri, gelakkan hati

Suami isteri..

1.Cium Isteri
Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:
Isteri :Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?
Suami :Kenapa? Isteri :Tiap pagi sebelum pergi kerja,
suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan
berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka.
Kenapa abang tak buat macam tu?
Suami :Nak mampus... Mana abang kenal isteri dia?'

2.Bunuh Setan
Suatu petang selepas pulang dari kuliah agama di surau si isteri menceritakan apa
yang didengarnya dalam kuliah tersebut kepada suaminya.'Abang,
abang nak tau tak, ustaz kata bila suami dan isteri itu bersatu/bersetubuh
kan bang, dengan cara yang betul dan menjaga syarat yang
betul maka pasangan tersebut akan mendapat pahala sama seperti
membunuh 10 ekor atau beberapa ekor syaitan'. Kata si suami 'yerr kerr?'
Tak apa malam ni malam Jumaat, masa yang sesuai untuk bunuh syaitan kan , betul tak sayanggg?
sambil ketawa.. Isteri hanya tersenyum panjang. Selang dua hari kemudian,
si isteri berkata: 'banggg, jom kita bunuh syaitan... bang'.
Si suami tersenyum panjang.
Selang dua hari kemudian,
si isteri berkata:
'banggg, jom kita bunuh syaitan... bang'.
'takpe...tunggulah malam'.
Esoknya si isteri berkata:
'banggg, jom kita bunuh syaitan...bang' .
Si suami diam sambil mengangguk lemah.
Esoknya si isteri berkata
'banggg, jom kita bunuh syaitan... '.
Si suami tiba - tiba marah dan berkata ...........
'Ayang nie nak bunuh syaitan ke atau nak bunuh abang'

Lelaki pemalu

Yeah, satu pernyataan yang sensitif. Sensitif ke?

Erm..lelaki pemalu. It's me! Aku la pemalu. Ye ke? Kamu kamu kenal siapa aku? Entah, sehingga artikel ini ditulis, aku sendiri keliru dan bingung samada aku masih mengenali diri aku atau sebaliknya.

Ada perempuan tak suka pada lelaki pemalu? Betul ke? Mungkin...probably its true. But on the other side, lelaki pemalu nih banyak kelebihannya. Contohnya macam aku ler. Bukan seorang yang kaki jalan, bukan seorang yang suka mengusha awek tak tentu pasal (walau sebenarnya hari hari aku 'Hai..hai' kat awek tempat aku kerja nih - pemalu ke?) serta pelbagai lagi isi kandungan perangai yang baik2 belaka yang pada aku mesti didambakan oleh wanita-wanita yang solehah - mungkin.

Pada awek awek yang tak suka dengan sifat pemalu seorang lelaki nih, mungkin anda ada alasan tersendiri. Kamu kamu suka ke kekasih jantung hati kamu yang tiada sifat pemalu mengusha awek di belakang kamu tanpa pengetahuan kamu? Ini adalah antara keburukan orang yang tak berapa pemalu nih. Takda kesetiaan tau.

Tetapi, ada juga wanita yang suka pada lelaki pemalu nih. Sebabnya, orang yang pemalu nih nampak pendiam (kadang2 dilabel sombong), serius (kadang2 pelawak macam badut), sentiasa berfikir dan pelbagai lagi karektor seorang lelaki yang baik - hahaha..aku cuba puji diri sendiri, harap abaikan!

Entahlah, aku dah memang bersifat pemalu seperti ini walaupun ada yang mengatakan aku punya ketokohan memimpin kerana keberanian dan keyakinan diri aku, hakikatnya aku seorang yang pemalu.

Tapi aku agak terkedu dengan pernyataan brother Bob. Beliau mengatakan bahawasanya, sifat yang sedang/telah merebak menusuk sanubari aku ini bukanlah sifat pemalu tetapi ia adalah kurangnya keyakinan pada diri sendiri. Menurut beliau lagi, kurangnya keyakinan diri ini yang paling banyak melanda mereka mereka yang mengaku pemalu (termasuk encik Bob juga, hehe).

Contohnya, "Kalau ko tengah usha sorang awek tuh, usha punya usha tiba-tiba awek tuh plak usha ko, apa yang ko buat?" kata encik Bob. "Mestilah aku tengok tempat lain," jawab aku sambil menghempus asap rokok. "Yeah, tepat sekali!" sambil gelak terbahak-bahak sehingga ingin menyaman sesiapa sahaja yang memaki beliau supaya beliau mendapatkan wang sehingga RM800 juta akibat daripada menyaman orang.

So, fikirkan lah yer. Pada aku, memang betul pendapat encik Bob itu. Kurang keyakinan diri tapi bukan sebarang keyakinan. Ianya adalah kurangnya keyakinan diri dalam mengusha awek yer.

So, biarkan aku bertenang seketika untuk memutuskan samada untuk meningkatkan keyakinan aku atau mengekalkannya atau memburukkannya lagi. Sama sama kita renungkan.

Tengs for your perusal.



pengkaki: terima kasih kepada encik yang bersusah payah tolong kenenkan seorang awek untuk aku. Jasa anda saya hargai dan terima kasih je la kepada awek tersebut yang berusaha untuk kenenkan aku untuk member beliau. Susah susah je. Ingat aku nih pelacur ke - hahahahahahahaha


Hafiz

Selasa, Mac 17, 2009

Perigi cari timba atau timba cari perigi?

Baru baru nih ada la seorang member aku nih telah dengan niat suci murni beliao meng'kenen'kan aku dengan seorang awek di tempat kerja beliau (di opis yer, bukan di lapangan pembinaan kandang lembu).

Unfortunately, beliao hanya memberikan ID Yahoo Messenger awek tersebut kepada aku. Dan seperti azalinya akan sifat aku yang pemalu ini (ewah, lelaki melayu terakhir nih beb), memang lah aku tak add beliao (awek tersebut dan bukanlah member aku tuh). Kerana apa? Kerana aku amatlah malu untuk meng'add' beliao dan memulakan babak babak permulaan seperti:

"Hai, boleh kenal?"
"Hai, awak kawan Sipolan (bukan nama sebenar)?"
"Hai, saya kawan kepada Sipolan"
"Hai, pekabar?"

dan sebagainya.

Hoh, apa kata beliao saja yang memulakannya? Kalau dah ada yang mula, tanpa segan silu aku akan terus melayan selagi termampu (layan berborak yer, sila betolkan mindset anda). Tapi, kenyataan aku itu diselar oleh member aku tersebut kerana menurut beliao, "Takkan perigi cari timba bang?"

Oh, tak boleh ke perigi cari timba? Boleh apa? Letak la signboard kt perigi tuh, "Perigi ini tiada timba, sila beri satu timba". Kan boleh begitu.

Walau apa pun, aku MUNGKIN tidak akan memulakan babak babak pertama perkenalan memandangkan aku bukanlah seorang yang hensem atau macho (tapi tegap). So, kepada awek awek yang teringin nak berkenalan dengan aku, anda dialu alukan dan jangan malu malu sebab cukuplah aku sorang je yang malu.


Ok, chill.


pengkaki: awek biar beribu, senang nak cari bini yang satu.


Hafiz

Jumaat, Mac 13, 2009

Virus..lagi lagi virus

Petang ini aku kelihatan sugul (orang lain tak nampak pun aku sugul - sendiri declare) kerana pC aku telah dijangkiti oleh pelbagai virus antaranya virus selesema, virus resdung dan virus virus komputer yang kronik (aku bukan mencarut yer, sila baca dengan teliti - kronik tao).

Oleh kerana itu, mungkin aku terpaksa reformat pC aku dan dengan itu menyebabkan segala data data penting aku bakal hilang dengan sekelip mata seperti seorang magician menghilangkan dirinya. Yeah, aku bukanlah seorang magician atau ahli silap mata (mata korang je yang silap), tapi aku adalah seorang yang sugul di ketika ini kerana malas untuk memformat pC aku.

Doakan semoga pC aku kembali sihat daripada menatang haram jadah yang dicipta oleh makhluk makhluk jahat yang kebanyakannya adalah Yahudi mabuk minom todi.

Hafiz

PPSMI - Pembelajaran dan Pengajaran Sains, Matematik dalam Bahasa Inggeris

PPSMI - Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.

Aku tertarik untuk membahaskan isu ini setelah mengusha status seorang demi seorang member Y!M aku yang antara mereka mencatatkan sebagai "Bantah PPSMI".

Kenapa membantah? Kamu kamu berkenaan atau terlibat ke dengan PPSMI? Even kamu terlibat pun, aku merasakan bahawasanya PPSMI adalah sesuatu yang baik. Pihak pembangkang pun sibuk membantah begitu juga persatuan persatuan berkaitan Melayu yang membantah perlaksanaan PPSMI. Sedarkah kamu kamu yang membantah ini bahawasanya PPSMI telah dilaksanakan 6 tahun lalu!

Kenapa baru sekarang kamu membantah? Kenapa tidak semasa mula mula ia diperkenalkan sebelum sebulat suara bersetuju perlaksanaannya di Parlimen? Why now?

Tak masuk akal betul. Kalau nak dilihat hasil perlaksanaan PPSMI, lihatlah keputusan anak-anak dan cucu cucu kamu yang menduduki UPSR tahun lalu dan keputusannya adalah meningkat daripada tahun sebelumnya bagi dua subjek tersebut. Kamu dah hilang akal?

Kalau difikirkan balik akan kebaikan PPSMI, ia adalah sesuatu yang sangat berfaedah dan bermanfaat untuk generasi pelapis kepada kamu kamu yang dah tua bangka serta haprak. Adakah kamu sahaja yang berasakan layak untuk menguasai bahasa Inggeris dalam Sains dan Matematik? Kenapa anak anak dan cucu cucu kamu tidak boleh belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris? Rosak ke akidah mereka? Semakin tongong ke mereka? Lupakah mereka pada bahasa Melayu? Kamu ini terlalu pentingkan diri sendiri. Fikirkanlah masa depan mereka. Kamu sendiri dah nampak masa kamu. Kamu yang membantah semuanya berpendidikan tinggi seperti doktorat, sarjana muda dan sebagainya yang mempelajari ilmu kamu itu yang kebanyakannya dalam bahasa Inggeris.

Fikirlah semula. Apa relevannya kamu membantah? Lambat laun andai kata mereka ke menara gading, subjek itu jugalah yang akan mereka pelajari dalam bahasa Inggeris. Bodoh sungguh kamu ini walau kamu menggenggam seketul ijazah, doktorat dan sebagainya.

Dan kepada yang menulis status di Y!M tersebut (member kepada akU), kamu pun sama juga. Kenapa kamu nak membantah. Masa zaman kamu belajar di sekolah bukannya kamu belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris malah dalam bahasa Melayu tapi apa keputusan SPM kamu? Cemerlang? WOW...

Kalau kamu membantah, baik kamu resign daripada pekerjaan yang kamu lakukan sekarang(untuk rekod: beliao bekerja dalam bidang IT) dan koyakkan sahaja Diploma Teknologi Maklumat kamu kerana setahu aku, bahasa pengaturcaraan yang kamu gunakan untuk membina sistem, laman web dan sewaktu dengannya boleh dikatakan 100% dalam bahasa Inggeris.

Harap kamu akan tersedar daripada lamunan mimpi pembangkang/mereka mereka yang membantah PPSMI (sebab hampir semua pihak yang membantah PPSMI adalah pihak pembangkang).

OK, chill semua.


renung-renungkan dan selamat beramal~

pengkaki: kalau kamu bangkang Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, apa kata kamu bangkang juga bacaan solat kepada bahasa Melayu? - jgn jadi bengong yer. Bukan kamu sahaja yang nak pandai~


Hafiz

Update: Kerjalah semampu jawatan kamu

Assalamualaikum..

Hampir seminggu menghilangkan diri, now it's time to pay back for all my thought about life around me.

Nah, ini artikel pertama minggu ini:

Kamu seorang yang sibuk? Yeah, semua orang punya kesibukan tersendiri begitu juga aku. Walau sesibuk mana aku, tidak pula aku rasa aku pernah mengarah orang sejawatan aku dengan nada seorang bos mengarahkan kulinya bekerja.

Kamu baru bekerja? Yeah, semua orang pernah merasakan pengalaman baru bekerja dan mungkin kamu seorang yang istimewa dan komited terhadap kerja kamu. Aku juga pernah mengalami pengalaman baru bekerja tetapi tidak pula terlalu komited dengan kerja walhal baru sahaja mengenali fungsi tugas dan belum memahami susur galur serta selok belok deskripsi tugas tersebut hatta sehingga hari ini.
Tidak pula aku mengarah orang seolah olah aku telah bekerja selama lebih 10 TAHUN!

Walau apa pun, pertimbangkanlah pandangan dan nasihat orang yang lebih lama bekerja dari kamu hatta perbezaan seminit dari kamu. Kerana mungkin pengalamannya yang seminit lebih daripada kamu itu adalah lebih bermakna. Jangan pula nanti kamu dilabel sebagai seorang yang giler kuasa atau bahasa tipikalnya ialah POYO kerana kamu memikul tugas yang bukan dalam bidang kuasa kamu hatta kamu penuh keyakinan dan pengalaman dalam melaksanakan tugas kamu itu kerana kelak keputusan atau tindakan kamu itu akan memakan diri kamu.

Bukanlah aku berlagak tahu segala hal, tapi mintalah pendapat orang lain jika kamu masih baru. Jangan jadi "Kaduk naik junjung" pula.

Sekadar pemerhatian aku terhadap beberapa sikap kamu kamu yang baru bekerja yang mempunya komitmen yang terlampao 'beyond your limits'.

Ok, renung-renungkan dan selamat beramal.


pengkaki: aku bekerja lebih lama (walau tak lama) daripada kamu dan apa yang aku katakan pada kamu adalah apa yang diberitahu oleh bos aku. So, jangan melawan. Dengar dan pertimbangkan samada kamu itu bos, atau bos kamu itu bos atau bos aku adalah bos.

Hafiz

Jumaat, Mac 06, 2009

Vanishing...

Mungkin sepanjang minggu depan aku tak dapat update blog aku berikutan aku diarahkan ke Petaling Jaya atas urusan rasmi. So, kepada yang sangat suka melepak di blog aku ini dengan membaca penulisan kurang bijak daripada aku, harap kamu kamu bersabar dan tabah menunggu kembalinya aku untuk update blog ini.

Dan kepada yang tinggal di sekitar Petaling Jaya yang teringin menemui aku, aku mungkin akan menginap di Eastin Hotel. Bolehlah cari aku dan belanja aku makan serta berpoya poya di sekitar Kuala Lumpur. Terima kasih.

Selamat Berjaya Sepah, Jihan - Raja Lawak Astro 2009

Malam ini merupakan malam penentuan penabalan gelaran Raja Lawak Astro untuk tiga orang finalis yang berjaya melangkah ke peringkat akhir antaranya Sepah dan Jihan.

Moga malam ini kamu kamu akan memberikan lawak yang terbaik dan membolehkan aku serta mereka mereka yang menontonnya menjadi galak dalam situasi gelak.

Good Luck to all!

Khamis, Mac 05, 2009

Kapor - kenching - chong

Tadi lepas posting artikel yang bawah nih tadi, aku dengan sengaja telah menegur seorang member aku. Ketika kejadian tegur menegur di Y!M berlaku, tiba-tiba aku teringat akan kisah seorang member aku yang juga member kepada yang aku tegur tadi.

Apa yang membuatkan aku ingat kat beliau? Yeah, aku baru dapat tahu bahawasanya beliau adalah seorang kaki chong atau kapor atau kencing dsb yang sewaktu dengannya. Kejap lagi aku cerita. aku nak reply private message member aku nih jap.

dua minit kemudian...


Yeah, aku baru mendapat tahu tentang sikap member aku tersebut yang aku namakan di sini sebagai Sepol (bukan nama sebenar). Masa hari raya tahun lepas, aku dan beberapa member ada la projek menziarah ke rumah member2. Nak dijadikan cerita, untuk aktiviti tersebut si Sepol telah memperagakan sebuah kereta Wira kepada aku dan rakan rakan lain. Maka aku amatlah kagum kepada beliau kerana telah mampu memiliki sebuah kereta (sebagai rekod beliau merupakan seorang kakitangan awam). Yeah, bila aku tanya, jawapan yang diberikan amatlah memberangsangkan bahawasanya kereta tersebut adalah milik beliau. Kejap yer, nak reply PM member jap..

kurang seminit kemudian...


Yah, sambung balik. Maka bertanyalah aku tentang downpayment, monthly dsb tentang kehidupan seorang yang memiliki aset bergelar kereta. Dan setiap persoalan aku dijawab dengan penuh keyakinan tanpa was was.

Dipendekkan cerita, setelah peristiwa itu berlaku beberapa bulan yang lalu, pada beberapa malam yang lalu semasa melepak, terbukalah cerita tentang kereta tersebut. Rupa-rupanya kereta tersebut bukanlah milik beliau, sebaliknya adalah milik member beliau. Oh, dunia. Penipuan rupanya!

Kenapa sanggup manusia membesarkan diri untuk mendapat sedikit respek daripada orang lain. Bila berlaku kejadian seperti itu, jangankan kata respek, suspek pon susah nak dikenakan ke atas engkau walaupun engkau memandu sebuah kereta lembu (edisi Thailand).

Cisss... Kaki kapor rupanya. Nasib baik kawan kawan baik engkau kantoikan kat aku. Entah entah kalau aku tak tahu cerita sebenar, mungkin sampai mati aku ditipu oleh engkau.

Kuang hajor!...


Okla..lantaklah kamu kamu semua. Pikir-pikirlah sendiri. Harap kamu kamu tidak menipu, mengencing, mengapor atau menchong member2 kamu.

Aku pon takkan sangka kalau kamu yang memandu/menunggang kenderaan ini kerana sudah tidak percaya dengan omongan bangsat dari kamu.

pengkaki: aku lebih rela kata aku tak berharta walau aku ada sedikit aset daripada menipu mengatakan aku berharta walhal aku tak ada walau habuk...


Hafiz

Tiba-tiba...

Walau sekeras mana aku bekerja, keras lagi tar yang diturap di sepanjang jalan sekitar tempat aku bekerja ini.

Dah dua hari! yeah, dua hari line internet yang sungguh awesome dan laju yang aku gunakan selama beberapa minggu yang lepas diputuskan oleh makhluk yang tak boleh aku nak selitkan di sini. Dan dengan perbuatan mereka mereka yang berhati longkang tersebut telah menyebabkan kehidupan aku di opis dilanda kesuraman di mana tiada lagi movie movie awesome dapat aku download.

Tiba-tiba dengan tidak semena mena line diputuskan. Alasannya, F.O.C! Lantaklah F.O.C ke hapa ke, bagi sudah. Nih dah bagi boleh pulak ditarik balik. Ewah, mcm order maki hamum daripada aku jer. Dan dengan itu, terpaksalah aku kembali menggunakan line yang silam dan purba yang memberikan perkhidmatannya yang sangatlah lambat (siput buleh gerak 2mm tau - lebih laju daripada line tersebut.)

So, harap kamu kamu tidak berharap aku akan sentiasa mengupdate blog aku kerana baran aku terhadap kelajuan internet purba ini sangatlah tinggi. Nak bukak friendster pon payah. So, kepada awek awek yang menunggu approval daripada aku untuk kamu kamu menjadi antara gundik gundik maya aku, harap bersabar dan kesabaran itu merupakan sebahagian daripada keimanan! (bukan separuh yer - harap betulkan mentaliti anda).

ok lah, gua nak chow. Di waktu petang ini sungguh awesome kalau tido sehingga habes waktu kerja lebih lebih lagi setelah makan dengan kenyangnya di Mak Jah Corner sehingga kantoi dengan Pengarah. Hahahahaha...


pengkaki: encik Bob, harap bersabar dengan perilaku encik guard dan puan warden yer...


Hafiz

Isnin, Mac 02, 2009

Lagi lagi lepak~

Seperti minggu-minggu yang lalu (kebiasaan setiap hujung minggu), aku dan seorang (mungkin beberapa - bergantung keadaan) akan melakukan aktiviti melepak sambil menghabiskan duit.

Dan pada minggu lalu, seperti juga minggu lepas, aku telah melepakkan diri di Anjung Warisan. Sebagai kesinambungan topik (posting) yang aku post minggu lepas, aku mempersembahkan beberapa keping gambar sebagai bukti aktiviti yang sungguh lasak ini untuk tontonan umum dan bebas untuk ditonton oleh kanak-kanak di bawah usia 18 tahun tanpa pengawasan ibu bapa/penjaga.

'SILA TANGGALKAN KASUT' - jadi tanggalkan kasut anda untuk duduk di beranda atas pokok ini yer.

Cuba teka berapa ramaikah yang menyertai aktiviti kami ini?
A. 2 Orang
B. 3 Orang
C. 4 Orang
D. 5 Orang

dan jawapannya adalah 2 Orang sahaja. Walaupun gelasnya 5, pundi kencing kami agak besar untuk menampung jumlah kelima-lima gelas di atas. terima kasih...

Ini lah menu kami. Berlaku sedikit perselisihan faham di antara aku dgn brader tukang amek order kerana aku mintak Nasi Goreng Special yang aku sangkakan sangat special rupanya hanyalah sebijik telur yang digoreng di atasnya. Sebelum itu, aku mengorder juga telur dadar (sebab tak sangka nasi goreng special itu telah ada telurnya)

Sebagaimana tercatat, inilah menu aku dan encik Sharir.

"Blllrrrrr..errrrkkk...." Alhamdulillah, kenyang~

Ini lah rupa encik yang tensen untuk menghabiskan menu beliao.

Habis licin semuanya. Tak membazir. Pembaziran itu amalan syaitan dan orang yang membazir itu member kamcing dengan encik setan. - take note~

Lepas makan, mestilah kena melalak 10 buah lagu plak. BEST~

pengkaki: lakukan aktiviti ini sekali sekala dan jangan selalu melainkan kamu kamu bergaji besar dan dikenakan cukai pendapatan!


Hafiz