Best view of this blog with Mozilla Firefox: resolution - 1024 x 768 pxls

Jumaat, Februari 27, 2009

Top visitors of the day - 27022009

Sebelum aku mengakhiri posting terakhir untuk hari ini (mungkin juga bulan Februari ini - sebab bulan Mac is coming soon), aku nak tunjuk top visitors of the day - sebab aku tak pernah nampak bilangan sebanyak ini SERENTAK dalam satu masa mengunjungi blog aku. Thanks very much and I appreciate it.

Paling ramai visitors yang view yang pernah aku nampak ialah 2 orang sahaja dalam satu masa. Kali ini 6 orang! WOW.




pengkaki: harap kamu kamu akan terus menyokong penulisan aku yang entah apa apa ini. Tengs.


Hafiz

Kenali kerja SAYA~

Mari berkenalan dengan kerja-kerja seharian aku. Hantarkan ON KERJA ke 00000 - sila abaikan kerana saya sedang merepek. Cepat, sebelum terlambat~

Ini ialah SWITCH rack yang menempatkan switches dan patch panel untuk menyambungkan talian internet ke kolej kediaman pelajar.

1st Senior, iaitu Encik Tarikat sedang menyiasat SWITCH yang bermasalah menggunakan notebook ehsan daripada boss aku (sebab peruntukan notebook seorang satu belum sampai, begitu juga dengan peruntukan iPhone)..hahaha


Pelajar praktikal dari ILP Mersing iaitu cik Elis dan cik Apai sedang pura-pura berminat terhadap masalah yang sedang dihadapi oleh SWITCHES.

Ini ialah lubang bawah tanah atau nama saintifiknya ialah [dot][dot][dot] (aku tak tao la nama saintifiknya, sesapa yang tao boleh lah bagitao) di mana kabel fiber optik ditarik untuk sampai ke destinasinya. Lokasi: di hadapan Masjid Sultan Ismail.

Pekerja-pekerja mahir dari KEMTRONIK sedang mengular sebentar bersama boss aku memerhati lubang bawah tanah tempat untuk menarik kabel fiber optik.

Boss aku begitu riang ketika melawat tapak meninjau pergerakan pemasangan kabel fiber optik di hadapan Masjid Sultan Ismail.


Akhir kata, bergembiralah dengan kerja anda.


pengkaki: kepada yang masih samar-samar tentang keberadaan aku atau pura-pura bertanya di mana aku, biar aku suluh mata kamu kamu supaya terang dan nyata bahawasanya aku lah fotographer yang tak bertauliah yang merakam semua gambar di atas.



Hafiz

Oh...Sampoerna

Rokok!

Yeah, keadaan aku sekarang agak kurang sehat (bukan kurang hajar) kerana dilanda simptom batuk2 (akibat aktiviti berkaraoke - Aerosmith: I don't Want Miss A Thing).

So, dek kerana simptom tersebut, keadaan tidak mengizinkan aku untuk merokok, maka termaktublah kata-kata aku malam tadi untuk berhenti merokok~

TAPI...

Ketika sedang bermenung di dalam toilet pagi tadi, tiba-tiba perasaan dan nafsu untuk merokok membuak-buak. Dipendekkan cerita, untuk menyelesaikan masalah tersebut, aku mengakhiri buah fikiran aku.

Sebelum bergerak menuju ke medan pekerjaan, aku start enjin motor dan terus memecut laju tanpa mengira had usia ke kedai untuk membeli sekotak rokok. Yeah..

So, kepada encik Sharir, anggap je la aku tak pernah kata apa-apa malam tadi tentang nak berhenti daripada merokok. Harap kita dapat terus kekalkan aktiviti membakar duit kita bersama.

pengkaki: rokok boleh membantu kita daripada membatu ketika sedang melepak sehingga over night..betol tak encik Bob dan rakan2?


Hafiz

Hukum ALLAH - Al Quran merekod segalanya

Assalamualaikum. Aku mulakan dengan nama Allah untuk posting kali ini.

Maha Suci Allah pemilik hari Kiamat, Pentadbir sekalian Alam.

Berikutan posting sebelum ini berkaitan hukum hudud, ada yang mempersoalkan kelayakan/had umur seseorang untuk dikenakan hukuman berdasarkan hudud seperti gambar yang aku selitkan dalam posting sebelum ini yang memaparkan tangan seorang kanak-kanak digeles/digelek oleh tayar kenderaan akibat perbuatannya mencuri.

Jadi, untuk merungkai kerunsingan tersebut, aku selitkan sedikit sebanyak info berkaitan hudud.

Hukuman hudud, qisas, diyat dan ta`zir diperuntukkan dalam qanun jinayah syar`iyyah adalah bertujuan untuk menjaga prinsip perundangan Islam yang tertakluk di bawahnya lima perkara:

1. Menjaga agama, iaitu menjaga aqidah orang-orang Islam supaya tidak terpesong dari aqidah yang sebenar dan tidak menjadi murtad. Orang yang murtad akan disuruh bertaubat terlebih dahulu dan sekiranya dia enggan bertaubat maka hukuman bunuh akan dikenakan ke atas mereka. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Sesiapa yang menukar agamanya (murtad), maka bunuhlah dia." (Riwayat Bukhari)

2. Menjaga nyawa, iaitu menjaga jiwa seseorang dari dibunuh termasuklah menjaga anggota tubuh badan seseorang dari dicederakan atu dirosakkan. Sesiapa yang membunuh manusia atau mencederakan anggota tubuh badan mereka itu dengan sengaja wajib dijatuhkan hukuman qisas atau diyat sebagaimana firman Allah s.w.t. yang bermaksud:
"Dan di dalam hukum qisas itu ada jaminan hidup bagi kamu, wahai orang-orang yang berakal fikiran supaya kamu bertaqwa." (Surah Al-Baqarah, 2:179)

3. Menjaga akal fikiran, iaitu memelihara akal fikiran manusia dari kerosakan disebabkan minum arak atau minuman-minuman yang memabukkan. Mereka yang meminum arak wajib dijatuhkan hukuman sebat tidak lebih dari lapan puluh kali sebat sebagaimana yang telah diriwayatkan oleh Saiyidina Ali di dalam sebuah hadith yang bermaksud:

"Rasulullah s.a.w. telah menyebat orang yang minum arak sebanyak empat puluh kali sebat, dan Saiyidina Abu Bakar telah menyebat empat puluh kali sebat juga, dan Saiyidina Umar menyebat sebanyak lapan puluh kali .

4. Menjaga keturunan, iaitu memelihara manusia dari melakukan perzinaan supaya nasab keturunan, perwalian dan pewarisan anak-anak yang lahir hasil dari persetubuhan haram itu tidak rosak. Orang yang melakukan perzinaan wajib dijatuhkan hukum sebat dan rejam sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadithnya yang diriwayatkan daripada `Ubadah bin As-Somit r.a. yang bermaksud:

"Ambillah peraturan daripada aku, ambillah peraturan daripada aku. Sesungguhnya Allah telah memberi jalan untuk mereka. Perawan dengan jejaka yang berzina hukumannya disebat sebanyak seratus kali sebat, dan dibuang negeri selama setahun. Dan janda dengan janda yang berzina hukumannya disebat sebanyak seratus kali sebat dan direjam." (Riwayat Muslim dan Abu Daud)

5. Menjaga harta benda, iaitu memelihara harta benda manusia dari dicuri dan dirompak dengan menjatuhkan hukuman potong tangan ke atas pencuri, dan menjatuhkan hukuman mati atau potong tangan dan kaki kedua-duanya sekali atau dibuang negeri ke atas perompak. Hukuman ini tertakluk kepada cara rompakan itu dilakukan sebagaimana firman Allah s.w.t. yang bermaksud:
"Dan orang lelaki yang mencuri dan perempuan yang mencuri maka (hukumannya) potonglah tangan mereka sebagai satu balasan dengan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) suatu hukuman pencegah dari Allah. Dan (ingatlah) Allah maha Kuasa lagi Maha Bijaksana." (Surah Al-Ma'idah: 38)

Firman Allah s.w.t. lagi yang bermaksud:
"Sesungguhnya balasan orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya serta melakukan bencana kerosakan di muka bumi (melakukan keganasan merampas dan membunuh orang di jalan ) ialah dengan balasan bunuh (kalau mereka membunuh sahaja dengan tidak merampas), atau dipalang (kalau mereka membunuh dan merampas), atau dipotong tangan dan kaki mereka dengan berselang (kalau mereka merampas sahaja, atau dibuang negeri (kalau mereka hanya mengganggu ketenteraman awam). Hukuman yang demikian itu adalah suatu kehinaan di dunia bagi mereka, dan di akhirat kelak mereka beroleh azab siksa yang amat besar." (Surah Al-Ma'idah: 33)


So, di atas adalah sedikit petikan yang dipetik daripada http://www.al-azim.com berkaitan Jenayat dan hukumannya dalam Islam.

Yang dipersoalkan oleh hamba Allah tersebut ialah, "Mengapa kanak-kanak juga dihukum mengikut undang-undang Islam walaupun belum mencapai usia akil baligh? Tidakkah itu kejam/melampao? Sedangkan kanak-kanak berusia 7 tahun kalau tak sembahyang pun, dosanya ditanggung oleh ibu bapanya."

Pada aku cukup mudah, dalam al-Quran tidak pula disabitkan had usia untuk menerima hukuman tersebut. Tak tahulah kalau ada disebutkan di dalam al-Quran sebab aku pun bukanlah seorang 'Hafiz' atau 'Pentafsir' al-Quran. Sekadar mengulangkaji sekiranya berlaku kekeliruan.

ALLAH Maha Mengetahui

Renung-renungkan dan selamat beramal~

pengkaki: kalau masih tak puas hati tentang artikel tersebut atau menganggap masih samar-samar, sila rujuk kepada yang lebih arif.

Salinan penuh: Download - Hukum Jenayat dalam Islam.pdf

Hafiz

Khamis, Februari 26, 2009

Paru-paru berair - Pneumonia

Posting sebelum ini mengisahkan tentang pemergian seorang member aku. Daripada soal siasat yang dilakukan, didapati punca kematian beliau adalah disebabkan oleh paru-paru berair atau pneumonia.

Di sini aku selitkan sedikit rencana berkaitan penyakit tersebut untuk renungan bersama.

-Juga dikenali sebagai ‘efusi pleura’
-Paru-paru itu dikelilingi oleh satu rongga kosong yang disebutkan sebagai kaviti pleura (pleural cavity) yang memisahkan antara paru-paru dan dinding dada.
-Ia diselaputi oleh ‘prietal pleura’ disebelah dalam dinding dada dan ‘viceral pleura’ yang meliputi paru-paru.Kaviti pleura ini penting semasa proses pengembangan dan pengucupan waktu bernafas.
-Jika rongga ini diisi oleh udara disebabkan oleh kebocoran pada viceral pleura ia dikenali sebagai ‘pnemothorax’, ‘hemothorax’ jika ia dipenuhi darah dan ‘pyothorax’ jika dipenuhi dengan nanah.

Jenis-Jenis Penyakit

-Exudate
-Transudate

Punca Penyakit / Faktor Risiko

-Terjadi daripada penyakit pada paru-paru itu sendiri atau penyakit organ lain seperti jantung, hati dan buah pinggang
-Batuk kering (TB)
-Pneumonia
-kanser paru-paru atau lain-lain kanser (efusi malignan)
-Embolisme paru-paru atau infarkasi (mati0 atau ‘infuction pulmonary’
-Kolagen (collegen disease) sepertti ‘rhuemathoid’ ‘arthritis’, SLE dan sistem sterosis
-Kegagalan jantung
-Sindrom nefrotik (kehilangan protin dari buah pinggang)
-Sirosis hati

Tanda-Tanda / Simptom

(1) Exudate
-Mempunyai kandungan protein yang tinggi (2 gram/100 ml)
-Cecairnya lebih pekat dengan spesifik graviti yang tinggi
-Jika warnanya keruh dan kelabu (cloudiness) ia mengandungi sel darah daripada penyakit kanser atau jangkitan paru-paru.
-Warna air tebu (straw colour) menentukan pesakit batuk kering (TB)
-Jika bernanah ia berpunca dari ‘lung abses’ atau jangkitan bakteria yang serius dalam kaviti pleura.

(2) Transudate
-berwarna lebih jernih dan cair
-kandungan protin yang kurang daripada 2 gram / 100ml
-terjadi akibat daripada kegagalan jantung mengepam air keluar dari paru-paru
-dalam penyakit sindrom nefrotik dan sirosis hati mengakibatkan tekanan onkotik palsma darah yang rendah, seterusnya berlakulah pergerakan air keluar dari pembuluh vena dan berkumpul di kaviti pleura.
Dipetik daripada: www.mahsuri.com.my


pengkaki: jangan mandi malam dan kurangkan/jgn minum air batu

al-Fatihah buat saudara Nurazlan

Sebelum kamu kamu membaca lebih lanjut artikel ini, marilah kita sama sama sedekahkan al-Fatihah kepada muslimin, muslimah, mukminin dan mukminah yang telah kembali ke rahmatullah sebelum kita.

Pagi ini ketika sedang syok melayan hindustan, aku didatangi dengan SMS oleh bekas kekasih aku. SMS tersebut mengandungi info mengenai salah seorang sahabat kami iaitu saudara Nurazlan. Dikhabarkan beliau telah kembali ke rahmatullah kerana menghidap penyakit paru-paru berair.

Dengan perasaan terkejut dan hati yang berdebar-debar, aku sedekahkan al-Fatihah buat allahyarham dengan harapan moga doa aku sampai kepada allahyarham dan allahyarham di tempatkan di kalangan mereka mereka yang beriman di sisi ALLAH SWT.

Kepada yang mengenali allahyarham (bekas pelajar MRSM Muar tahun 2002-2003), dan kepada kamu kamu marilah kita sedekahkan al-Fatihah kepada allahyarham dan saudara Islam kita yang telah kembali kepada ALLAH sebelum kita.

Al-Fatihah

"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan." (al-'Imran, 3:185)



pengkaki:maut itu tidak menunggu kita. Sedang anda membaca posting ini, mungkin Malaikat Izrail sedang memerhati anda. Kembalilah kepada yang Maha Esa, ALLAH SWT. Astaghfirullah, Subhanallah, Walhamdulillah, Walailaha illallah, Allah hu akbar.

Rabu, Februari 25, 2009

Hudud - Hukum ALLAH

Dalam al-Quran al-Karim dah termaktub akan segala macam hukum Allah SWT yang kita kenali sebagai hukum hudud. Hukum ini adalah hukum yang ditentukan atau ditetapkan oleh Allah SWT kepada umat manusia yang melakukan kesalahan.

Walaubagaimanapun, kita pada hari ini tidak dapat menerima hukum tersebut kerana kononnya Islam pada zaman ini berbeza dengan Islam pada zaman nabi. Relevan? Apakah relevan alasan tersebut?

Pada aku, inilah hukum yang kekal untuk digunapakai oleh umat manusia di atas dunia ini supaya keamanan dan kesejahteraan hidup dapat kita jalani di atas muka bumi. Walaupun ia nampak kejam, tapi hikmah disebaliknya amat besar.

Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal.



Seorang kanak-kanak dihukum kerana mencuri di Iran - dikatakan.

Kanak-kanak tersebut dihukum dengan meletakkan tangan kirinya di atas jalan supaya digelek oleh tayar kereta - kalau diikutkan, hukuman bagi mencuri dalam hudud ialah dipotong tangan.

Kasihan melihat hukuman ke atas kanak-kanak tersebut. Tapi inilah hukum Allah.

Tangan kanak-kanak terbabit digelek oleh tayar sebagai ganti hukuman memotong tangan. Pada aku, hukuman seperti ini sudah memadai untuk menyedarkan kanak-kanak terbabit dan juga umat manusia sekalian akan akibat mencuri.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal~

Amal Ma'aruf Nahi Munkar
(Kerja kan kebaikan tinggalkan kejahatan)

ALLAH jua Maha Mengetahui

pengkaki: Islam hadhari? Apa itu Islam hadhari? Ada termaktub hukum hudud tak? - aku bukan anti-kerajaan atau pro-pembangkang atau sebaliknya bagi kedua-dua pihak. Cuma mencari di mana relevannya..



Hafiz

Meeting ke Mesyuarat?

Kenapa meeting atau mesyuarat itu seronok atau best?

Sebab:
1. Makan free (sarapan)
2. Tak buat kerja - meeting sampai tengahari
3. Bergelak ketawa


Kenapa meeting atau mesyuarat itu membosankan?

Sebab:
1. Tak dapat merokok
2. Lama sangat - meeting sampai tengahari
3. Pikiran melayang


Oleh itu, meeting atau mesyuarat itu boleh menjadi awesome atau sebaliknya. Bergantung kepada diri memasing.


Chill~


Hafiz

Selasa, Februari 24, 2009

Bohsan?

Bosan membaca blog ini? Jangan baca sudah. Apa ada hal. Hahahaha

Renung-renungkan dan selamat beramal~

Di sini aku nak berkongsi sedikit video yang aku dapat daripada seorang teman melalui email. Sangat kelakar, lawak, lucu dan setara dengannya.

Renung-renungkan dan selamat beramal~

video

Isnin, Februari 23, 2009

Anjung Warisan - 21022009

Anjung Warisan (AW)! akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke tempat tersebut. Lama mencari, akhirnya ketemu jua.

Pada malam minggu yang lalu, aku bersama seoranga member telah dengan nekadnya menzahirkan idea kami untuk menjenguk lokasi AW.

Arakian, tepat jam 8.45 p.m (agak-agak jer), maka bermulalah pengembaraan kami menuju ke JB Town. Destinasi pertama dalam kepala otak aku adalah untuk meng'explore' Taman Nong Chik kerana menurut peta yang aku usha kat internet, ia menunjukkan kaitan AW dengan Taman Nong Chik. Dan berpusing-pusinglah kami mengelilingi Taman Nong Chik dan akhirnya mengambil keputusan berpatah balik kerana yakin, kami takkan bertemu dengan AW walaupun tawaf 10 juta kali di situ.

Maka, dipendekkan cerita, aku ingin memandu menuju ke restoran ZZ di jalan Petri tapi tiba di satu persimpangan lampu isyarat, member aku mengajak aku melalui satu jalan yang pada kami, mungkin AW berada berdekatan dengan jalan di situ.

Menujulah kami ke jalan tersebut sehingga pada satu persimpangan aku ternampak papan tanda mengarah ke JKR kerana aku yakin (menurut cakap-cakap) AW terletak berhampiran dengan JKR dan Yayasan Warisan Johor (YWJ). Setelah memandu lebih kurang 2 minit, maka ternampaklah YWJ yang memang aku dah jumpa banyak kali dalam ekspedisi mencari AW. So, aku terus memandu mengikut alur jalan raya YWJ hingga bertemu dengan restoran ZZ. Hingga di satu simpang, aku nekad untuk memandu menuju ke satu simpang yang belum pernah aku terokai walhal simpang tersebut memang aku pernah lalu.

Pandu punya pandu, sampai di satu point, aku ternampak satu cahaya lampu hijau dan aku berkata kepada member aku, mungkin inilah dia AW. Semakin hampir dengan tempat itu, aku dan member aku yakin itulah ANJUNG WARISAN dan dengan terujanya member aku menuding jari beliao ke luar tingkap sambil tersengih dan berkata (dengan exited), "Eeee, Anjung Warisan!,"...hahahaha...

Perancangan utamanya, adalah untuk mengusha jalan dan mungkin singgah sekejap untuk minum segelas dua air di situ. Tapi, memandangkan telah sampai di satu tempat yang boleh dikategorikan eksklusif, malulah kalau tak makan. Nak dijadikan cerita, kami pon memesan makanan walaupun masing-masing punya perut dah kenyang.

Memang best tempat tersebut. Sayangnya, aku tiada bukti nak ditunjukkan kepada kamu kamu kerana tidak membawa sebarang peranti berbentuk kamera. Tapi, coming soon.

Lepas tuh, kami menuju ke Danga Bay untuk berkaraoke. Sekian saja aktiviti kami malam tersebut.


pengkaki: mari lah ramai-ramai ke Anjung Warisan


Hafiz

Jumaat, Februari 20, 2009

Jalan jalan habiskan duit

Walaupun aku mengaku (sejak azali lagi) aku adalah anak jati Johor, namun masih banyak tempat yang aku belum explore lagi sepanjang hayat aku pada hari ini.

Memandangkan minggu hadapan adalah minggu yang paling aku nantikan kerana minggu hadapan terselit satu tarikh keramat pada setiap bulan yang menjadi buruan aku dan pastinya lain-lain orang kakitangan awam. So, dengan tersisanya sedikit uang untuk minggu hadapan (sebab dah plan mcm2: nak tgk wayang - upin ipin, beli handphone baru, bayar duit kereta, bil-bil bulanan dsb), maka terpacullah sebuah idea untuk jalan jalan cari makan. Kat mana? Yeah, aku sedang berusaha mengusha jalan ke Restoran Anjung Warisan (makan atas pokok).

Seperti yang termaktub di awal perenggan di atas, walau aku merupakan anak jati Johor, namun, tidak semua ceruk aku pernah sampai. Maka dengan itu, dengan sisa-sisa kehidupan bujang sebelum terikat dengan komitmen bersama 'orang rumah' dan 'askar-askar yang akan datang', inilah yang aku harapkan iaitu melakukan aktiviti BUJANG!

Puas aku usha map untuk ke restoran tersebut, namun masih samar samar lagi. Kepada kamu kamu yang ada map ke, atau tahu jalan nak ke restoran tersebut, silalah inform kepada aku. Jasa baik kamu kamu amatlah aku hargai - kalau nak join pon boleh gak.


Harapan aku moga kamu kamu yang tahu jalan ke restoran tersebut dapatlah membantu aku sebelum aku sendiri meronda ronda macam orang giler di tengah bandaraya mencari tempat tersebut. Kasihanilah saya.


Hafiz

Sepah - Raja Lawak Astro 2009

Sekadar hiasan tajuk... tapi kalao betpl pon, ok gak - Sepah Raja Lawak Astro 2009.

Minggu lepas adalah minggu yang cukup menghiburkan. Memang best dengan tema Musical Comedy dan Sepah amat menonjol. Kalao ada yang tak dapat nak tengok kt Astro, kamu kamu boleh menonton di YouTube secara percuma.

Di sini aku nak kongsi senikata/lirik lagu yang dibawakan oleh Sepah yang diubahsuai daripada lagu Bukan Kerna Nama dendangan Ramli Sarip.

jangan kau pandang
diriku hina
kerna bukan itu yang ku pinta
jangan kau hairan
ku jadi begini
kerna aku tetap seperti dulu

dengarlah hai kawan
jangan ikut kerjaku
sekali kena menyesal tak sudah
kerna turutkan hati
aku jadi begini
aku berjanji tak ulang lagi

kiniku sedar erti kesengsaraan
beriku ruang kembali ke pangkal jalan

la la la la la la
la la la la ND LaLa
la la la la la la
la la la...jom main bola


pengkaki (footer): suara salah sorang ahli kumpulan Sepah sejibik macam Ramli Sarip. Hidup Sepah! Hidup orang Johor - aku pon orang Johor!

Santapan nurani - Jumaat ullul Ayyam

4 hari aku tak meng'update' blog aku berikutan kesibukan yang membanjiri kehidupan kerja aku minggu nih. Tak tao nak story apa untuk tatapan nurani kamu kamu.

Aku suka bercerita tentang agama, tapi kang bila aku cerita pasal agama kat sini, ada pula label aku sebagai seorang yang sangat taksub yang membolehkan diri aku tersesat/terpesong - orang kata lah..

walaubagaimanapun, aku tidaklah terlalu alim dalam soal agama, dan aku masih belajar. Tahap pengetahuan aku adalah sama seperti kamu kamu juga, tidak pula setaraf dengan mufti-mufti kebangsaan atau international.

Ok la, aku taknak bercerita tentang agama. Tapi ada lah sikit untuk tatapan nurani kamu kamu di hari Jumaat yang dimuliakan ini.


DARUL TAQWA & DATUK DR JOHAR

Digosok-gosok lagi matanya. Dia seakan-akan tidak percaya
apa yang dilihatnya. Apakah aku kembali ke zaman unta, ke zaman kolot dan
purba? begitulah detik hatinya. Dikesat hidungnya yang berair dengan kertas
tisu. Kertas itu kemudiannya dicampakkannya ke tepi jalan.
"Assalamualaikum, pakcik.. tolong kutip kertas itu. Nanti
pakcik rugi di Akhirat. Kebersihan itu separuh daripada iman."
Bunyi satu suara di belakangnya. Ia bingkas berpaling. Siapa
berani menegurku? Aku Datuk Dr.Johar, orang besar negara ini.
"Pakcik, biarlah saya tolong kutip,sebelum Penguatkuasa Iman
dan Islam datang. Nanti didendanya pakcik," kata budak kecil berpakaian
putih dengan serban yang melilit kepalanya.
Datuk Dr. Johar membetulkan tali lehernya. Ah, kalau dia
datang biar aku sogok dengan duit ini . Siapa yang tak kelabu tengok duit
merah, biru berlapis-lapis. Namun, Datuk Dr . Johar terus hairan. Bangunan
pencakar langit dengan wajah pembangunan yang sofistikated. Ada helikopter
bersimpang -siur bergerak di udara. Railbus bercerakah ke sana sini. Bullet
train meluncur bagaikan panah dilepaskan dari busurnya. Kesibukan yang layak
dipikul oleh manusia-manusia moden.
Namun peliknya, pakaian mereka, tingkah-laku mereka...Ah, di
mana aku sekarang ini, gerutu hati Datuk Dr.Johar.
"Hoi budak, Aku dimana sekarang ?" soalnya kepada budak
yang menegurnya tadi.
Budak itu tersenyum. Mukanya cerah dan indah. Tenang dan
bersuara lunak. Apakah ini Aladin, budak Arab dengan lampu ajaibnya:
teka-teki itu terus menerjah kepala dan kotak fikir Datuk Dr. Johar. Budak
itu membuka mulut hendak menjawab. Belum sempat,tiba- tiba datang sebuah
kereta jenis Ferrari, merah dan bercahaya. Keluar dua orang lelaki dengan
pakaian yang hebat dan segak. Serban mereka berwarna hitam berjalur biru.
"Assalamualaikum. ...Maaf, pakcik. Kami terpaksa mendenda
pakcik. Kesalahan membuang sampah ini sudah belasan tahun tidak berlaku di
Darul Taqwa ini. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kebersihan itu lambang iman.
Negara ini menitikberatkan iman.... Pakcik didenda, 30 kali subhanallah, 30
kali astaghfirullah dan selawat 100 kali."
Kata pegawai penguatkuasa itu dengan lembut. Datuk Dr. Johar
tersentak. Apa namanya undang-undang ini. Tak ada dewan bandaraya di
seluruh pelusuk dunia mengamalkannya. Dia tercengang-cengang. Namun egonya
membumbung tinggi. Apa ? Dia nak marahkan aku ?
" Ni duit lima ratus. Saya tak mahu buat apa yang kamu
minta. Kita selesaikan di sini saja. Berapa gaji yang kamu dapat sebulan ?
" tanyanya angkuh.
"Pakcik, kita bekerja kerana Allah, bukan kerana gaji.
Lagipun duit bukan ada harga lagi di zaman ini. Semuanya dipandang sebagai
alat, bukan matlamat," kata pegawai berjanggut dan berjambang itu dengan
tenang.
"Oh, oh .... maafkan kami, pakcik. Kami nak tanya sikit,
kenapa pakcik pakai pakaian zaman dulu? Mana pakcik dapat pakaian macam itu
?" Tanya pegawai itu pula.
Aku yang gila, atau dia yang gila? Detak hati Datuk Dr.
Johar. Dia berjalan ke arah kereta Ferrari yang berkilat itu. Melalui
cerminnya dia nampak perawakannya dengan jelas. Tak ada yang salah. Tali
leher, kemeja dan kotnya masih kemas dan segak. Daripada jenama yang mahal
pula - Pierre Cardin. Kasutnya hitam berkilat daripada jenis Bally. Ah!
Aku masih unggul. Lelaki tampan, lambang status dan kejayaan. Dia yang
kolot, dia yang ketinggalan zaman.
"Anak muda, pakaian pakcik ni pakaian pemimpin. Pakcik orang
besar di negara ini. Pakcik dah keliling dunia dengan pakaian ni. "
"Pakcik, itu pakaian puluhan tahun yang lampau. Ketika Islam
belum berdaulat di Darul Taqwa ni. Moyang-moyang kami dulu saja yang
pertahankan pakaian macam itu. Itu pakaian orang kuno di Barat. Sekarang,
kami hanya dapat lihat gambar-gambarnya saja. Itupun dalam buku sejarah
zaman peralihan Islam. Orang Barat zaman moden ini dah berpakaian macam yang
kami pakai. Tak ada orang yang pakai macam tu kecuali orang-orang bukan
Islam yang dijamin kebebasannya dalam sebuah negara Islam seperti darul
Taqwa."

Datuk Dr. Johar termanggu-manggu kebingungan. "Di mana aku
sebenarnya ni?" Dia bertanya lagi kepada pegawai penguatkuasa dan budak
kecil di tepi jalan. Dia masih kenal, Ini Jalan Chow Kit ditengah bandar
Kuala lumpur . Masih ada Masjid Pakistan dan Masjid Kampung Baru di sebelah
sana . Tetapi itu sahaja, yang lain tak ada.
"Pakcik di bandar Mutmainnah. Ini jalan Mujahadah, namanya.
Saya Haji Din,Pegawai Penguatkuasa Iman dan Islam. Diberi amanah untuk
memastikan kebersihan lahir batin bandar ini."
Apa? Bandaraya Kuala Lumpur dah jadi Bandaraya Mutmainnah?
Jalan Chow Kit dah jadi jalan Mujahadah? Apa dia mutmainnah? Apa dia
mujahadah tu? Apa yang terjadi ni? Soalan-soalan itu terus menyerang benak
Datuk Dr. Johar.
"Pakcik, kami rayu pakcik membayar denda tadi. Kalau tak
boleh sekarang, lepas sembahyang nanti pakcik laksanakanlah. Demi kebaikan
pakcik dunia dan Akhirat..."
Tiba-tiba terdengar suara orang memberi salam dari
jauh.Nyaring dan jelas. Seorang lelaki pertengahan umur berlari kepada
seorang pegawai penguatkuasa.
"Tuan, hukumlah saya. Saya mengumpat tadi. Ya Allah ! seksa
Neraka amat pedih..Tolonglah, tuan. Hukum saya di dunia sebelum saya di
hukum di Akhirat!" rayu lelaki itu.
Pegawai tadi berpaling ke arah lelaki yang baru datang, dan
kesempatan itu diambil oleh Datuk Dr. Johar. Ia lari sekuat-kuat
hati.Peliknya mereka tidak mengejarnya. Ia terlepas ...Lega.Dahaga , lapar
mula menggigit tekak dan perutnya. Dia mesti makan.Dia perlu minum. Tapi di
mana? Tiba-tiba ia terdengar suara komputer dari sound system di tepi-tepi
jalan :

"Assalamualaikum, kepada seluruh penduduk Kota Mutmainnah.
Syed Al Abrar, hartawan besar berada di jalan Uwais Al Qarni. Dia merayu
fakir miskin supaya sudi menerima sedekahnya. Hari ini ia menjamu nasi dan
minuman. Sila datang!"
Datuk Dr. Johar orang besar Darul Ghurur itu tidak akan
mencemar duli menagih nasi. Dia ada duit, mampu membelinya sendiri. Dia pun
masuk ke sebuah restoran di tepi jalan. Di situ penuh dengan pelanggan.
Semuanya berserban dan berjubah.Matanya tak betah lagi melihat semua
itu.Tapi kerana lapar ia masuk juga.
"Maaf tuan, itu pintu masuk untuk wanita. Di sini untuk
lelaki."
"Ceh! Diskriminasi, doubel-standard, lelaki dipisahkan
daripada perempuan."Mukanya dicemekkan kepada tuan kedai yang menegurnya. "
Ada restoran lain yang mengamalkan persamaan taraf antara lelaki dan
perempuan? Saya tak suka pemisahan-pemisahan macam ni!".
Lelaki itu tersenyum. "Empat puluh tahun yang lalu
adalah.Sekarang ni kita sudah bebas dan merdeka. Zaman penjajahan fikiran
dan jiwa sudah berlalu. Tak ada diskriminasi wanita di sini, tuan. Amir
Muhammad,pemimpin Darul Taqwa telah menaikkan taraf wanita tanpa Women's
Libs.Kalau tuan ada isteri dan membawanya bersama, sila masuk ke sana. Di
sana ada tempat khusus untuk makan bersama isteri dan anak
perempuan,"terangnya. Mukanya jernih.Serban dan jubahnya serba putih.
"Ini bertentangan dengan prinsip demokrasi. Sistem
pemerintahan kapitalis, sosialis, nasionalis malah komunis sekalipun tak
macam ni..."
"Masya-Allah pakcik, jangan disebut lagi nama-nama ideologi
tu. Semuanya telah termaktub sebagai ajaran-ajaran sesat dalam perlembagaan
Darul Taqwa ini. Tak ada orang lagi yang berpegang dengan fahaman
jahiliyyah tu... Subhanallah. ..." Keluh tuan restoran itu sambil
mengurut-ngurut dadanya. Ekor serbannya bergoyang-goyang ketika ia
manggeleng -gelengkan kepalanya.
Ah! Persetankan semua itu. Perut aku lapar. Datuk Dr. Johar
pun duduk. "Nasi beriani sepinggan !"ujarnya kepada pelayan.
"Dalam pinggan, tuan?" tanya pelayan itu kehairanan.
"Ya ! Apa peliknya?",

"Baik,tuan.Tapi semua orang berebut-rebut pahala makan
berjamaah. Tuan makan seorang ?" tanya pelayan berkulit hitam itu.
Dia tambah geram.direnung ke hadapan, iaitu ketempat orang
menikmati makanan.Tidak ada meja makan hanya hamparan permaidani tebal
dengan dulang-dulang indah yang tersusun rapi. Mereka makan satu dulang.
Yek! Jijiknya. Ah! Aku tetap aku. Aku ada pendirian! Nasi beriani dengan
ayam goreng kegemarannya terhidang di atas kain putih khas.
"Jemput makan dengan nama Allah yang memberi rezeki," kata
pelayan itu dengan sopan.
Datuk Dr.Johar makan dengan seleranya. Dewan makan itu
berhawa dingin lengkap dengan alat TV dan pita videonya sekali. Dia makan
seorang diri bagai kera sumbang.
" Ya Allah, apa musibah yang menimpa ana Subuh tadi. Ana
masbuk dalam sembahyang jemaah Subuh, " ujar seorang lelaki muda dengan
wajah yang kecewa. Suapnya perlahan. Macam tak lalu makan saja
"Anta tak cuba tampung dengan amal makrufat yang lain
?"tanya sahabatnya di sebelah.Dia nampak simpati.
Datuk Dr . Johar pasang telinga saja. "Ana nak sedekahkan
lima ribu ringgit ... malang nasib ana. Ana tunggu lima jam di tepi jalan
tadi, seorang pun tak mahu terima sedekah ana " Keluhnya." Susah kita
sekarang. Orang miskin yang bolot pahala redha, pahala sabar. Mereka
patutnya bantulah kita.Tolonglah terima sedekah kita.Ah, susahnya jadi orang
kaya macam kita ini. Dahlah nanti di Akhirat banyak hisabnya, Di dunia
orang tak sudi pula terima sedekah kita.�
�Oh...!� keluh seorang yang sama-sama makan dengan
lelaki muda tadi."Kalaulah kita hidup zaman moyang kita dulu, kan dapat kita
korbankan harta yang banyak ini. Saya pun dapat harta ni melalui warisan
daripada bapa, yang diwarisi oleh datuk saya daripada moyangnya. Kita
tunggulah bila kerajaan nak bangunkan projek negara atau nak gunakan duit
untuk kemaskinikan kementerian- kementeriannya. ... saya nak labur
habis-habisan. Biar jadi saham Akhirat," kata pemuda itu menutup perbualan.
Mereka pun makan dengan perlahan -lahan.
Datuk Dr.Johar makin pelik. "Tambah nasi sepinggan lagi!"
ujarnya kepada pelayan restoran.
"Demi kesihatan tuan, saya nasihatkan ... berhentilah
sebelum kenyang.Maaf tuan saya terpaksa mengatakan demikian. Saya pelayan
kedai merangkap pegawai perubatan ....," kata pelayan itu lagi.
"Apa? Awak pegawai perubatan? Seorang doktor ke? Kelulusan
luar negeri atau dalam negeri? Awak sepatutnya bertugas di hospital, bukan
di restoran!" bentaknya. Marah campur geram.
"Tuan, mana ada hospital sekarang.Yang ada khusus untuk
bayi, kanak-kanak dan wanita, juga para mubaligh dan mujahid yang cedera
ketika berjuang. Tuan, kalau tuan amalkan makan hanya bila lapar dan
berhenti sebelum kenyang, tuan akan sihat, insya-Allah. Kita tak perlu
hospital!�
"Bodoh, kalau macam tu, macam mana nak rawat pesakit kencing
manis macam aku ini ?" leternya perlahan-lahan.
"Penyakit kencing manis? Tuan menghidapnya? Saya ada baca
buku perubatan edisi tahun 1990 dulu. Sekarang penyakit tu dah tak ada
siapa menghidapnya. ...."
"Batalkan saja oder saya tadi, banyak sangat cakap, boring.
Saya perlu hiburan sekarang ...Di mana boleh saya dapati ?" tanyanya.
"Di sana , tuan. Melalui butang pada sistem komputer di
sebelah sana , tuan boleh dapat apa saja hiburan yang menyegarkan. Tak payah
risau pasal bil. Percuma.�
Datuk Dr. Johar, orang besar negara, melangkah hebat ke
tempat yang ditunjukkan. Berbagai -bagai butang dengan bermacam warna
berkelip-kelip. Sangat rumit tapi kekeliruan itu dapat disembunyikannya. Dia
malu kalau-kalau dengan pakaian jenama Pierre Cardinnya ia masih kelihatan
kolot.. Entah di mana falsafah moden Datuk Dr. Johar. Pada pakaiannyakah
atau otaknya? Diberanikan hatinya; satu butang warna hitam ditekan . Dalam
skrin timbul tajuk besar- KHAUF. Apa bendanya ni? Kemudian menyusul
nama-nama lagu: MATI ITU TERLALU SAKIT, ALAM BARZAKH YANG PASTI, MIZAN
NOKTAH PENYESALAN , IZRAEL DATANG TIBA-TIBA Oh...Oh ... seram sejuk
tubuhnya. Apa nama lagu macam ini? Biarlah menaruh harapan sikit.
Hatiku macam kristal, boleh pecah dengan lagu-lagu macam tu.
aku belum nak mati lagi, protes hati Datuk Dr.Johar.
Dia beralih ke butang hijau tanpa lengah terus menekannya.
Tertera di atas skrin komputer: RAJA'. kemudian tersembul tajuk-tajuk lagu.
Dibacanya dengan teliti... FIRDAUSI MELAMBAIMU, DEMI CINTA DAN RAHMAT-NYA,
KEINDAHAN JANNAH YANG ABADI�.. Kepala datuk Dr. Johar makin pusing.
Semuanya tentang Akhirat. Apa nak jadi ni? "Tak ada lagu yang hot sikit
ke?" tanyanya kepada seorang anak muda berjubah coklat di sebelahnya.
"Nanti ya pakcik . Saya pilihkan lagu yang paling hot
sekarang ni.Top-hit anak-anak muda sekarang..."
"Ya, ya saya setuju," balas Datuk Dr. Johar. Telinganya
dihalakan kepada sistem suara di dinding restoran itu. Dia ingin dengar
lagu-lagu kegemaran muda-mudi daerah asing itu.
Ayat suci Al-Quran a... "Eh ...ni suara orang mengaji,"

"Nanti dulu pakcik,selepas ni ada terjemahannya kemudian
baru menyusul lagunya," kata pemuda berjubah cokat itu sambil matanya di
tutup rapat-rapat. Asyik sekali dia.

Kemudian getaran suara bergema
.... Cintaku berlabuh di persada rahmat-Mu
mendamba kasih yang tidak berhujung
mengutip sayang di hamparan cinta suci.
Inilah getaran hatiku memburu cinta.......
stanza hati merindu Ilahi!"
Datuk Dr. Johar tak tahan lagi. Ia merengus dan pergi ke
kaunter bayaran.
"Maaf tuan, duit ini duit lama. Kalau tuan tak mampu bayar
kami halalkan sajalah ..."
Datuk Dr. Johar makin geram. Dia menderam dan berkata " Saya
bayar dengan kad kredit saja!" Dia hulurkan kad kredit warna keemasannya.
"Maaf sekali lagi, tuan. Kad kredit ini bukan yang boleh
kami terima, kami halalkan sajalah."
"Tak, pantang saya minta sedekah. Saya ada harta simpanan
berbungkal-nungkal emas di bank. Takkan saya nak bawa, nanti disambar
pencuri."
" Darul Taqwa tak ada pencuri, tuan. Pencuri terakhir telah
dipotong tangannya 30 tahun yang lalu ketika minta dihukum di hadapan hakim
kerana takutkan seksa Neraka."
"Ah, aku tak nak dengar semuanya.makin gila aku
dibuatnya," pekik Datuk Dr. Johar lantas meluru keluar dari restoran itu.
Di luar,semua pandangan menyakitkan hati. Mengapa orang kolot ini mentadbir
teknologi begini tinggi.
Pemandu bullet train berserban merah tersenyumkepadanya.
Pilot helikopter dengan tulisan 'MAKRUFAT AIR TRANSPORT' sibuk dengan
urusannya. Di seberang jalan tertegakpapan iklan dengan tulisan yang jelas
:" KELUARGA BAHAGIA GEMBIRA DENGAN SUNNAH ". Di papan itu terpampang gambar
seorang lelaki dan perempuan berserta anak-anak meraka. Semuanya berserban,
berjubah dan berpurdah.
Isy,meluatnya! Di jalan-jalan raya suasana meriah dengan
salam dan senyum. Baginya,semua itu seolah-olah menyindir dan mengejek.
Kenapa jadi begini? Kenapa? Kenapa? Kenapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Datuk
Dr. Johar tiba-tiba menjerit. Tekanan dalam jiwanya yang kian tersumbat itu
tiba-tiba meletus.
"Datuk..!Datuk. .! Bangun, Datuk. Ada berita buruk !"
Datuk Dr.Johar bangun. Ia tertidur sewaktu menunggu
keputusan pilihanraya hari itu.
"Kenapa? Parti kita kalah? Aku kalah? " tanya Datuk Dr.
Johar.
"Tidak, Tuk. Rakyat bangun memprotes. Mereka tak mahu
demokrasi.Mereka tak mahu pilihanraya. .."
"Habis, mereka mahu apa?"
"Mereka mahu Islam, Datuk!"
"Islam ? " keluh Datuk Dr. Johar. Digosok-gosok lagi
matanya.
"ISLAM KAN TETAP DIJULANG WALAUPUN IA DITENTANG..ITULAH
JANJI ILAHI"


"Pasakkan Sabat Teguhkan Istiqamah"
petikan email daripada: zarihan@fke.utm.my

Isnin, Februari 16, 2009

Hei..encik Faizal Bin Tahir

Semalam, aku usha usha balek tengok Anugerah Juara Lagu 23 dan dalam satu part, aku terasa nak bercerita tentang seorang mamat artis yang menang 3 anugerah (kalao tak silap) malam tuh. Yeah, tak dapat dinafikan lagi beliao adalah Faizal Tahir (baca tajuk artikel pon dah tao). Aku actually tak suka sangat pada Faizal Tahir nih.

Hanya kerana dia berubah 100%, membuatkan aku tak suka pada beliao. Memang tak dapat dinafikan beliao punya bakat. Tapi, kalau diimbas kronologi pembabitannya ke dalam industri seni sungguh memalukan! Bayangkanlah, daripada seorang artis nasyid, kini menjadi artis pop rock. Mungkin tak salah menjadi artis pop rock, tapi perubahan yang ketara dilakukan oleh beliao. Bandingkan gambar berikut.


Lihat gambar di sebelah kiri, semasa menganggotai kumpulan Mirwana dan gambar di sebelah kanan semasa persembahan anugerah Juara Lagu lalu. Lihat saja penampilannya, dengan kuku diwarnakan hitam, memakai rantai dsb. Jadi, aku tertanya tanya, betul ke dia nih dulu seorang artis nasyid? Atau sekadar join Mirwana untuk mencipta nama semata-mata?

Memalukan sungguh! Memalukan persada nasyid negara. Banyak lagi perkara yang luar biasa pernah dilakukannya. Antaranya, beberapa tahun lepas, beliao membuka baju di khalayak ramai dalam satu konsert. Huh, apa kata encik Faizal fikirkan sejenak. Apa yang anda lakukan itu betul atau tidak?

Yang tak boleh tahan tuh, daripada artis nasyid kepada artis rock yang tak keruan! Fikir-fikirkanlah. Dan selamat berubah (bertaubat).


Hafiz

Jumaat, Februari 13, 2009

Valentine - hari bodoh pasangan yang meraikannya

Valentine day - hari pasangan bercinta menjadi bodoh!

yEAH..
Apakah aku benar dalam definisi Valentine Day? Mungkin.. inilah definisi aku terhadap satu hari yang disambut oleh pasangan kekasih pada setiap tahun iaitu 14 Februari.

Hari tersebut diwar warkan sebagai hari memperingati kekasih. Apakah kebodohan di sebalik hari ini? Yeah, hari memperingati kekasih. Kenapa mesti memperingati kekasih kau pada hari ini setiap tahun?Kalau benar kamu kamu menyayangi pasangan kamu kamu, kamu seharusnya memperingatinya setiap detik, setiap saat, setiap minit, setiap jam, setiap hari, setiap bulan dan setiap tahun (maksud di sini ialah non-stop loving/remembering). Kenapa kamu perlu isytihar 14 Februari sebagai hari memperingatinya?

Cuba fikirkan kembali kebodohan kamu yang terang dan nyata itu. Pelbagai versi sejarah disebarkan mengenai hari Valentine ini yang rata-rata (actually semua versi berkonsep sama) mengutuk/menyelar hari Valentine yang konon-kononnya berkaitan penghinaan terhadap Islam. Tapi pada aku, walau apa jua definisi atau versi sejarah Valentine, ianya satu sambutan yang membodohkan, bukan sahaja diri sendiri mahupun pasangan, malah membodohkan ketua kampung jiran pasangan anda - tidak releven, sila abaikan!

So, kebodohan kamu kamu wahai pasangan berkasih yang menyambut hari tersebut amatlah terserlah. Hentikanlah kegiatan tak bermaruah ini. Carilah alternatif lain untuk menyayangi kekasih kamu.


Valentine is SUCK and FUCK! Dem to those who celebrated it!



**p/s:kalao kamu pasangan suami isteri, silalah memperingati pasangan kamu setiap waktu dan jangan lupa memperingati Dia yang Maha Agung kerna cinta-Nya melebihi cinta kamu sesama manusia.



Hafiz

Aku, kamu, tawaran kamu dan harapan aku~

"Terhutang budi, tergadai body" - peribahasa yang entah siapa reka.

Bukan pasal budi yang aku nak ceritakan. There are something to talk here. Bila kita tiada sesuatu, bila kita ditawarkan dengan sesuatu itu yang kita tak punya, apakah kita berhak ke atas sesuatu itu?

Contohnya, kita tiada handphone. Dan apabila kita ditawarkan untuk dipinjamkan sebuah handphone, adakah kita berhak ke atas handphone yang dipinjamkan itu?Apakah sekiranya ada satu panggilan dibuat untuk kita, berhakkah kita menjawab panggilan itu?Atau adakah orang yang memberi pinjam itu sahaja yang berhak untuk menjawab panggilan itu? Kenapa-apakah?

Inilah yang berlaku kepada aku (bukan pasal handphone - contoh je tuh). Apakah aku tidak berhak ke atas barang yang diberi pinjam itu?Walhal, bukanlah aku terhegeh-hegeh meminta untuk dipinjamkan barang itu kepada aku - aku ditawarkan untuk dipinjamkan sesuatu. Jadi, tidakkah aku berhak untuk mendapatkan apa yang telah dipinjamkan kepada aku?

Jikalau aku tidak berhak ke atas barang yang dipinjamkan itu, janganlah dikau menawarkannya untuk meminjamkan kepada aku. Setelah harapan diberi, apakah aku tidak boleh menuntut harapan itu? - tepuk dada, tanya selera.

Bermulalah sebuah krisis tatkala aku menuntut harapan yang ditawarkan itu. Hinggakan aku di'cop' sebagai seorang yang tidak bertimbang rasa! Kamu sibuk, aku sibuk, orang lain juga sibuk. Tapi sedarlah, sesibuk mana pun kamu, kamu masih punya masa untuk membuang najis kamu!! Benar atau tidak? Kalaulah kamu masih punya masa untuk BERAK, bukanlah kamu seorang yang sibuk, tapi perasan atau berpura-pura sibuk!

Sedarlah. Harap kamu pertimbangkan segala huruf/aksara ini. Terima kasih.


**p/s: jangan tawarkan aku apa-apa lagi! - andai kamu tidak dapat tunaikan apa yang ditawarkan!


Hafiz

akuxbiadab a.k.a aku tak biadab

Blog yang MESTI dikunjungi! Dahsyat + Ngeri x Menakutkan = FUNNY!

hahahaha...


AKUXBIADAB.BLOGSPOT.COM - "aku memang dah tak biadab skrg nie cume aku semakin kurang hajar..." <-- segala yang tercarut ada di sini! Chill!

Aku dan Blog

Sedar tak sedar, hampir dua tahun aku berkecimpung dalam dunia blog nih. Macam2 aku dah cuba. Dari konsep keduniaan, keagamaan, keilmuan dan sebagainya. Kalau nak diikutkan dalam 2 tahun berblog nih, aku rasa dah hampir 10 jenis layout/background yang aku dah pernah aplikasikan termasuk pelbagai jenis animation, scripting dan sebagainya. Hinggalah pada hari ini aku menjadi muak untuk melakukan aktiviti aktiviti tersebut.

Untuk rekod, aku adalah lulusan Teknologi Maklumat dalam major Pengaturcaraan atau dalam bahasa Uncle Sam ialah Programming. Sehingga artikel ini ditaip, aku sudah lama meninggalkan dunia pengaturcaraan dan kini berjinak jinak (bukan berjimak tao) dalam dunia Rangkaian atau dalam bahasa Uncle Sam ialah Networking.

So, aku menjadi seorang manusia yang amat malas untuk mengaplikasikan pelbagai bentuk aturcara dalam blog ini. Hanya sedikit aplikasi yang kalao kamu kamu dapat perhatikan dalam blog ini seperti Shout box, hit counter dan Feedjit. Itu jer la yang aku rasa perlu untuk aku muatkan dalam blog ini walaupun aku hanya perlu Copy dan Paste coding tersebut.

Untuk menambah aplikasi JavaScript adalah sesuatu yang mustahil untuk aku lakukan dalam blog ini buat masa ini. Yang penting, kamu kamu baca ajer apa yang aku letakkan dalam blog ini. Ia sekadar warna-warna kehidupan aku yang Hitam, Putih atau kadang-kadang berubah menjadi kelabu (gabungan warna Hitam dan Putih).

Harap kamu kamu akan terus singgah ke blog ini walaupun tiada kaitan dengan kamu kamu.


Chill~

Hafiz

Khamis, Februari 12, 2009

Jom turun site


Yeah, akhirnya... Happy sungguh hari ini. Unit aku menerima set Walkie-talkie setiap seorang untuk kegunaan melaksanakan tugas. Yeah, akhirnya... Setelah sekian lama bekerja dan berhubung menggunakan handphone dan line masing-masing, kini bekerja dengan senang hati untuk menghubungi satu sama lain menggunakan alternatif Walkie-talkie.

Jimat! Sungguh jimat. Terima kasih diucapkan kepada bos baru (tak berapa baru lah - baru ditukar) encik Ah Seng yang sungguh bijak mengaplikasi dan memudahkan kerja anak buahnya yang rajin bekerja seperti aku. Hahaha...

Roger...roger...hahaha


Hafiz

Dari meja aku - the writer/author

Kepada yang belum mengenali pencarut di dalam blog ini, inilah sedikit gambaran wajah aku. Chill~


  1. Diari/Notebook - digunakan untuk mencatat OverTime (OT) yang aku buat setiap hujung minggu. Selain itu, digunakan untuk mencatat entah apa apa semasa mesyuarat.
  2. Lighter - dulunya pemetik api (semasa ada gasnya) tapi berubah fungsi kepada penyuluh (lighter) untuk menguji Fiber Optik samada OK atau KO.
  3. Kunci kereta - kadang-kadang item nombor 3 ni boleh berubah menjadi kunci motor bergantung kepada keadaan cuaca.
  4. Kunci pejabat - kadang-kadang item nombor 4 nih tersisih menyebabkan aku terpaksa tunggu senior aku datang untuk bukak opis.
  5. Matrix Card/Kad Pekerja - macam tak penting pun benda nih.
  6. Report paper - kertas yang mencetak report2 daripada pak Arab yang mengadu tak dapat network.
  7. Penyuntik semangat - item nombor 7 nih paling penting sekali. (Amaran Kerajaan Malaysia: Merokok membahayakan kesihatan - tapi jual gak)
  8. Cincin - aku pon tak tao kenapa item ni buleh selit atas meja nih.
  9. Jam tangan - nih pun sama, macam mana buleh ada atas meja. Biasanya item nombor 8 dan 9 nih singgah atas meja bila aku nak masuk bilik termenung - maknanya ketika aku update posting nih aku baru je keluar dari bilik tersebut..hahhahah...
  10. Keyboard/Papan Kekunci - item yang penting sekali seandainya kamu kamu beli set komputer. Kalau takda mouse, takpa, PC buleh running lagi. Tapi kalau takda item nih, baik kamu kamu buang je PC kamu.
Inilah 10 items yang biasanya ada atas meja aku. Tapi kadang-kadang, bukan 10 items nih je, buleh bertambah menjadi 20+ items. Aku pun tak tau kenapa kekadang buleh banyak benda selit atas meja aku nih.

Yahoo! - chat from your mailbox

Atas permintaan seorang brader, aku publish satu tutorial tentang mcmana nak chit chat macam guna Yahoo! Messenger tapi melalui mailbox.

First, sign-in masuk dalam akaun Yahoo! kamu. Kemudian, kamu nampak tak red arrow kt imej atas? Klik menu tuh (anak panah kecil di tepi menu) dan pilih Bual (Chat).

Keluar pulak kotak mesej seperti di atas. Klik je Masuk (Enter).

Nanti akan keluar list name Yahoo! ID kt panel sebelah kiri tuh. So, just klik pada nama kamu kamu yang nak kamu borak dengannya.

Setel..

***p/s: interface akaun Yahoo! di atas adalah menggunakan Yahoo! Malaysia yang baru.
***p/s:buleh catch up tak bro?

Hafiz

Rabu, Februari 11, 2009

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

Minggu lepas negara dikejutkan dengan A

Warna kehidupan - hitam dan kelam

Berkonsepkan kehidupan dunia iaitu hitam dan putih, kebelakangan ini kehidupan aku adalah sangat rumit - hitam jer warnanya.

Pelbagai perkara berlaku ke atas aku dan yang terbaru adalah kejadian yang berlaku malam tadi selepas melepak di port biasa. Apa yang berlaku? Aku dengan tidak sengaja telah melanggar sebuah motosikal Kriss berwarna hitam (mcam warna motor aku plak) yang diletakkan/parking kt belakang kereta aku.

Kejadian berlaku apabila aku cuba mengundurkan kereta aku ke belakang dek kerana sebijik motor telah memblock depan kereta aku. Aku langsung tak perasan ada motosikal diletakkan di belakang kereta aku. Yeah, dengan penuh confident aku masuk gear reverse dan terus menekan minyak untuk mengundur (dari dalam kereta aku tengok cermin pandang belakang memang clear, tak nampak pun motor tu) dan sensor reverse yang kadang2 bangang fungsinya tiba-tiba berfungsi dengan baik dengan memberikan amaran pada aku namun aku langsung mengendahkannya (sebab selalunya sensor kereta aku ni gila sikit) dan kedengaran PPPRRRAAANNNGGGG...yeah, motor tersebut telah disondol oleh kereta aku.

Akibatnya, bengkok dan sedikit calar pada bumper belakang yang aku bangga banggakan. Yeah, dengan sedikit perasaan takut, cuak, marah dsb, aku terus mengangkat motor tersebut. Perkara pertama yang mendapat perhatian aku ialah keadaan bumper aku itu. Nasib baek tak berapa calar. Aku tak tunggu lama, nak tunggu owner motor tuh memang harapanlah. Yang engko pergi parking rapat kat kereta aku sapa suruh?

Lepas dah angkat motor tuh (pada firasat aku, takda apa yang patah pun) aku terus blah. Kebetulan kepala aku ketika itu sedang DING DONG akibat menelan paracetamol di kedai mamak (port biasa).

Pagi tadi (time panas enjin), aku check fuhh bengkok gak la bumper aku. Hampeh betol! Tapi tak ketara sangat.

Huh, aku kena lebih berhati-hati lepas nih. Moga kamu kamu pun begitu juga.

Chow.


Hafiz

Selasa, Februari 10, 2009

Sifat kejam dalam diri seorang pemimpin?

Aktiviti harian (hampir) setiap malam, aku akan melepak di sebuah restoran mamak dengan seorang atau beberapa orang kawan aku. Dalam aktiviti melepak tersebut, pelbagai topik dibincangkan samada dari segi politik, peribadi etc.

So, malam tadi ada sedikit topik berkaitan politik yang kami borakkan. Antaranya berkaitan kepimpinan. Menurut seorang rakan aku, untuk menjadi seorang pemimpin, sedikit sifat kejam perlu ada dalam diri pemimpin tersebut. Prinsip seperti itu dibantah oleh aku.

Pada aku, seseorang pemimpin itu tidak semestinya bersikap kejam untuk menjadi seorang pemimpin. Aku berikan contoh yang pada aku amat bernas, iaitu melihat kepimpinan Nabi SAW. Nabi selaku seorang utusan ALLAH SWT, juga sebagai seorang pemimpin sebuah negara iaitu Madinah. Sepanjang Nabi SAW menjadi pemimpin, baginda tidak pernah berlaku kejam. Memang tidak dapat dinafikan lagi, Nabi SAW dilindungi oleh ALLAH SWT dan para Malaikat. Oleh itu, sifat kejam atau mazmumah memang tidak akan ada pada Nabi SAW.

Apa yang membuatkan aku tertarik adalah mengenai persepsi kawan aku itu iaitu, 'zaman Nabi SAW lain, zaman sekarang lain'.

Absolutely right, memang zaman Nabi dulu sangat berbeza dengan zaman sekarang. Tapi apa yang perlu diingat ialah, cara atau tauladan Nabi SAW itu adalah untuk umat baginda sampai akhir zaman (akhirat/kiamat). Nabi pon pernah bersabda sebelum baginda wafat yang bermaksud, "Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara sebagai panduan kamu iaitu al-Quran al-Karim dan sunnahku." So, perbezaan itu hanyalah pada zaman tapi tidak pada asasnya.

Tak perlulah aku nak huraikan lebih lanjut lagi pendapat aku sebab walau apa pun yang akan aku suarakan nanti akan dibidas melalui logik akal.

Apa yang mengelirukan aku ialah, kawan aku tersebut menyatakan pemimpin yang kejam adalah pemimpin yang berjaya. Betul ke? Diberikan contoh seperti Hitler dan Saddam Hussin. Berjayakah mereka?
Entahlah, aku sendiri adalah seorang yang buta sejarah. Tapi, aku tetap dengan pendirian aku bahawasanya, seseorang pemimpin itu tidak perlu menggunakan walau sedikit pun sifat kejam dalam kepimpinannya.

Renung-renungkan dan selamat beramal~


Hafiz

Isnin, Februari 09, 2009

Bengang, bengong, bingung...

Hari ini betol betol menguji kesabaran aku terhadap kengkawan aku berbangsa Melayu yang berjanji seperti seekor k#l*!g.

Nak dijadikan sebuah cerita yang tak berapa best, minggu lepas aku didatangi dengan sebuah SMS daripada seorang bekas rakan sekelas aku yang berbunyi, “Akum hafiz, ko cht ke?Aku minah (bukan nama sebenar) dit.Ingat lg x?Aku dh bsalin.Aku duk kt kota msai.Ko xnk dtg tgk bby aku ke?”

Bila dapat SMS tersebut, aku pon teruslah berbalas SMS dgn nya. Dan dengan itu juga tercetuslah idea aku untuk mengorganisasi sebuah lawatan tanpa belajar ke rumah beliao. Dan berlakulah jemputan demi jemputan aku kepada member member yang lain. Dan dengan itu, adalah dua-tiga orang yang dah setuju (deal) untuk melakukan aktiviti tersebut.

Dan pada hari yang dijanjikan (hari ini), aku cuba menghubungi mereka mereka yang berkenaan dan ada di antara mereka yang menghantar SMS kepada aku mengatakan dia berada di Pontian dan terlupa nak bagitao aku bahawasanya dia tak dapat join. Hoh, buat aku bengang betol. Tak nak bagitao awal2. Ingat aku apa? Pak pacak nak tunggu SMS daripada diorang? SMS nih memang betol betol buat aku bengang. Memang aku tak layan lah SMS dia tuh.

Tak cukup dengan itu, aku dengan seorang member pon menuju ke rumah cik minah tadi. Dengan harapan lagi dua ekor tuh dah ada kt rumah cik minah. Sebab minggu lepas, dalam perjanjian tak rasmi kami dah deal untuk berjumpa di rumah cik minah jam 2 petang. Dan bila aku sampai ke rumah cik minah, aku tengok rumah cik minah senyap je (kosong mcm takda orang). Mungkin cik minah sedang tidur dgn baby beliao. Tak kisah lah tuh. Yang buat aku bengang tuh, orang yang janji nak jumpa kt rumah cik minah tak nampak bayangnya, jangan kan kata bayang, bau kentot pon takda. Ceh, betol2 aku bengang.

Dah lah aku call sekor2 tak berjawab! Ingat aku nak ngorat sangat ke? Heran ke aku??? Dan dengan itu, aku dgn member aku mengambil keputusan untuk blah jer. Gila ke kamu kamu kalao tunggu kat luar rumah atau masuk ke rumah bini orang? Kami nih lelaki. Buatnya laki cik minah takda, aku dgn member aku masuk, kang jiran-jiran mula lah bukak mulut yang busuk tersebut. Bermulalah fitnah terhadap cik minah. Tak elok betol. Aku pon dgn member aku tersebut teros chow menuju ke Cahaya Masai atas tujuan lain kerana tujuan ke rumah cik minah terbantot.

So, kepada kamu kamu yang berkenaan, silalah insaf daripada berjanji atau bermulut busuk . kerana orang orang seperti kamu adalah seorang yang munafik. Sekurang kurangnya kalao tak dapat pergi, silalah inform kepada aku lebih awal. Taklah aku dengan member aku bersusah payah memandu dari Tampoi ke Pasir Gudang. Lebih kasihan, member aku yang datang dari Kulai. Hoh, kamu memang menyusahkan. Membazir minyak kereta aku. Nasib baik aku dengan member aku membatalkan niat membeli hamper untuk baby cik minah. Kalao tidak, sapa nak guna barang tuh? Kamu ke? Sedar lah sikit, kamu tuh dah tua bangka.


Oklah, kepada kamu kamu, sila lah insaf. Lepas nih aku mungkin akan berfikir lebih 10 kali sebelum mengajak kamu lagi.

Sorry to say.




Selepas menaip artikel di atas, aku telah menerima SMS daripada mereka mereka yang bertanggungjawab di atas kebengangan aku pada hari ini. SMS yang berbunyi, "Slm.hafiz sory.joyah (bukan nama sebenar) xblk jb.dr t'ganu trus blk sgmt.mak joyah (bukan nama sebenar) skit.soryxsmpt bgtau."

Daripada kiriman tersebut, barulah aku tahu sebab musabab ketidak munculan beliao di tempat yang dijanjikan. Tapi, walaubagaimanapun, artikel yang telah penat aku taip sambil menonton Buletin Utama di atas tetap aku publish. Ia sebagai satu renungan buat semua terutama yang berbangsa Melayu yang meluahkan kata janji supaya mengotakannya walau kamu kamu tidak tinggal di Kota Melaka, Kota Tinggi atau kota kota yang setaraf dengannya.

Next time, please bagitao awal awal supaya mudah aku nak arrange perjalanan yang lain. Tidaklah aku dan member aku tuh dok menunggu dalam keta depan rumah cik minah macam orang tongong (tp mcm detektif pun ada gak, dok usha markas penyamun untuk rush - bola 1 kepada bola 2, bola sepak lagi besar daripada bola futsal..hahahaha).

updated:10th Feb 2009

Hafiz

Ahad, Februari 08, 2009

Chelsea vs Hull City

Chelsea playing very SUCKS tonight.

Sungguh kecewa aku. Bersengkang mata nak tengok gol daripada Chelsea.
Walaupun encik Scolari menurunkan beberapa pemain ternama seperti kapten pasukan, brader J. Terry, brader F.Lampard, D.Drogba dan ramai lagi, tapi pada aku permainan korang sangat SUCKS!
Walaupun keputusan menentang Hull City tersebut tidak kalah, tapi seri itu tiada serinya! Korang tak sedar ke ranking korang makin jaoh? Bodoh apa main macam bangang.

Aku sanggup tunggu nak tengok korang sumbat gol, sampai pukul 1 pagi tao! Hampeh betol.

Kepada encik Scolari yang sudi membaca, baek ko latih team ko bebaik. Bangsat betol cara ko latih diorang. Kira nasib baek gak la encik Hull City tak sebat korang even 1-0. Sepanjang 90 minit (+4 minutes added) aku rasa kalao korang silap langkah sikit, Hull City boleh titik korang sampai 2-0 tao.
hoh, baek korang main elok2 sikit sebab aku dah banyak melabur untuk sokong team korang.
Lastly, sokonglah EPL daripada Liga Super Malaysia kerana mereka bermain lebih best daripada liga super Malaysia. Lagipun, penonton ramai datang untuk support, stadium pun besar.

Kepada tauke Air Asia, baek ko sponsor orang Malaysia daripada sokong Man U. Tuh suma kroni Amerika dengan Israel bodoh. Sedarlah.

Ok, Chow!



Chelsea vs Hull City
0 0
(Stamford Bridge Stadium)


Hafiz

Sabtu, Februari 07, 2009

Luahan hati kamu kamu...silakan~

time kita susah dia tlg....time kta senang dia bahan kta....
napa ek ada kwn yg suka prasangka kat kita bila kita tny leklok dia jwb mcm celaka....tapi bila ckp dia yg bkan2 nak marah....
kta kdg2 terasa diri kita ni baek tapi owg lain akan sangka lain...korang ada tak kisah psl kwn2 baek korang atau pun nak komen pasal citer sedih aku ni k....




Yeah, terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Ayat sinis di atas dipetik dari Group SMK Sri Rahmat di Friendster oleh seorang ahlinya.

Hari ini aku kerja untuk memasang beberapa buah switch di sebuah kolej. Sementara menunggu kehadiran bos dan senior2 technician aku, aku menelaah ke dalam Friendster dan terjumpa luahan hati seseorang sebagaimana yang dapat kamu kamu baca di atas.

Ngeh...ayat beliao itu sungguh makan dalam (menusuk QOLBU) aku...secara jujurnya, aku amat terasa dengan ayat sinis tersebut atau lebih mudah difahamkan sebagai sindiran. Oh dunia...kebelakangan ini aku menjadi subjek luahan hati oleh beberapa orang teman. Begini rupanya gambaran sikap aku di mata mereka.

Bagus juga kehadiran laman2 yang boleh memuatkan isi hati/luahan seseorang. Dengan cara ini, lebih berkesan mungkin (kalau yang dimaksudkan itu membaca). Sebab, kalau ditanya terang-terang atau berdepan, mungkin kamu kamu tak sampai hati nak menghuraikan sikap buruk teman-teman kamu. Dan dengan cara itu, kamu kamu juga dapat melempiaskan segala yang terbuku di hati kamu. Cara begini aku lihat amat berkesan. Subjek yang kamu maksudkan itu mungkin takkan membaca luahan hati kamu itu, tapi orang lain pula yang akan membacanya.

haha..Secara jujurnya dalam benak aku amat pasti ayat di atas tersebut adalah seperti ditujukan kepada aku yang tak pandai menjaga hati kawan-kawan. Aku terlalu pentingkan diri sendiri! Sorry to you all my friends.

Tak kisah lah apa kamu kamu nak fikirkan tentang betapa buruknya sikap aku, betapa jahatnya aku, betapa hipokritnya aku, betapa aku mementingkan diri sendiri atau apa jua anggapan kamu kamu.


Ok, terima kasih kerana sudi membaca. Tengs..


**p/s: Bob, aku menanti new article(s) from you!


Hafiz

Luahan isi hati kamu kamu~

time kita susah dia tlg....time kta senang dia bahan kta....
napa ek ada kwn yg suka prasangka kat kita bila kita tny leklok dia jwb mcm celaka....tapi bila ckp dia yg bkan2 nak marah....
kta kdg2 terasa diri kita ni baek tapi owg lain akan sangka lain...korang ada tak kisah psl kwn2 baek korang atau pun nak komen pasal citer sedih aku ni k....

Jumaat, Februari 06, 2009

Semangat baru!!

Yeah, last couple days, I received

Rabu, Februari 04, 2009

Update...update...

Minggu ini adalah minggu sibuk buat aku!

Agak penat la sikit~
Emosi yang kurang stabil dan memerlukan sukarelawan yang berkebolehan menerima maki hamun daripada aku. Anyone?

Isnin, Februari 02, 2009

Untuk kamu kamu ajer

Hahaha....tiba-tiba aku terasa nak update blog nih walaupun sebenarnya aku rasa malas nak meringkankan jari jemari aku menari atas papan kekunci ini. Untuk post kali ini, aku akan memahatkan beberapa perkataan yang sungguh JAHAT! Sebelum itu, aku nak minta maaf bebanyak kepada mereka yang bakal menerima perkataan carut daripada aku ini. Harap kamu terima dengan lapang dada dan fikirlah, bahawasanya kata-kata carut itu ditujukan khas buat kamu!

Kalau kamu-kamu ada membaca post yang aku update Sabtu lepas (31 Januari 2009) bertajuk I hate myself~, ini adalah posting daripada kesinambungannya.

Kisah ini ditujukan kepada seorang yang aku gelarkan di sini sebagai 'I'. I ini bukanlah perkataan daripada bahasa inggeris yang bermaksud saya. Tapi, ia adalah huruf bagi permulaan sebuah nama. So, aku gelarkannya I.

Pada malam Sabtu yang lalu, aku bersama beberapa orang rakan telah membuang masa di sebuah kedai mamak. Aku bersatu hati dengan member2 aku di situ akibat daripada beberapa masalah yang membelenggu diri dan fikiran aku yang memerlukan aku mencari sebuah tempat untuk melepaskan ia pergi.

Nak dijadikan cerita, seorang member aku ini telah membawa laptop beliao untuk melungsuri internet (dengan tujuan ushar awek di Friendster dan beberapa rangkaian komuniti lain - Hi5 dsb). Selepas puas tengok page awek, beliao ingin pula memuaturun lagu2 daripada kumpulan Cranberries dan mula lah beliau googling mencari tajuk lagu yang dikehendaki sebagaimana yang telah diajarkan oleh aku.

Arakian, beliao jumpalah beberapa lama web yang memuatkan lagu2 kegemaran beliao itu. Inginlah beliao melakukan aktiviti mendownload. Dan seperti yang pernah aku ajar, beliao mendownload menggunakan perisian Internet Download Manager.

Maka bermulalah sebuah pertengkaran! Ya, pertengkaran! Yang kalau diikutkan hati aku pada malam itu, aku sebenarnya ringan tangan dan kaki nak membelasah beliao dan kalao buleh nak biarkan beliao singgah di ICU untuk seketika. Tapi sebab apa aku nak membelasah beliao sehingga parah hanya kerana beliao tak ikut apa yang aku ajar? Logik ke nanti kalau polis tanya? So, pada malam itu, aku cuba nak tenangkan diri. Berdebat mulut dengan beliao walhal aku tao aku tak pernah menang berdebat mulut dengan beliao dan akhirnya aku surrender.

Apa yang menyebabkan aku bertekak dengan beliao? Sebenarnya aku tak sangka pon beliao akan cuba bertengkar dengan aku. Mungkin disebabkan beliao dah tak tahan kena maki dengan aku kot? Memang sebelum kejadian, aku memang macam meninggi suara seolah memarahi beliao kerana tak mengikut apa yang pernah aku ajarkan kepada beliao.

Niat aku cuma taknak beliao membuang masa mendownload benda yang tak berfaedah. Contohnya, beliao nak download mp3. Tapi apa yang beliao download itu bukan mp3, sebaliknya fail html! Itu yang buat aku hangin kejap. Nampak sangat apa yang aku ajar tak masuk dek kepala bangsat beliao! Babi apa macam tuh?? Baik aku ajar babi mandi lumpur. Sekali ajar dah buleh ikut.

FUCK! Dia terus maki aku balik. Katanya aku nih ada ilmu menunjuk-nunjuk! FUCK lagi sekali! Kalau boleh aku nak sumpah dengan nama ALLAH! Tak ada niat aku malam tuh untuk menunjuk2. Cuma aku rasa terkilan apa yang aku ajar nampak sangat tak bermakna dan tak dihargai. Maksudnya, tak masuk dek kepala hotak diorang! Ye la. Mereka mereka itu adalah budak2 yang bakal mengenggam ijazah! FUCK lagi sekali! Aku heran ke??? Dalam blog ini aku berani cakap, ilmu korang yang nak genggam ijazah, kalau nak ikutkan setaraf dengan budak STPM! - ini adalah ayat aku yang menunjuk2. Memang aku tengah menunjuk2 sekarang! So, WHAT??? FUCK sama engko! Buto!

OK! Fine, lepas nih jangan harap aku nak tunjuk ajar lagi kat korang. Kalau korang nak tau apa2, tanyalah si Muaz, beliao lagi expert daripada aku! Aku dah nak bersumpah nih! Lepas nih, aku rasa takkan ada walau sebesar zarah lagi ilmu aku untuk korang. Walau aku tau, orang yang kedekut ilmu itu adalah para penghuni neraka. Aku lebih rela curahkan ilmu aku kat mereka mereka yang betul2 nak tau dan amalkan serta menghargai ilmu yang aku curahkan!

So, kepada I, berikutan permohonan maaf daripada engko sebelum kita berpisah selepas berkaraoke bersama, aku memang terima. Berikutan juga kata2 aku yang aku kata aku tak kisah apa yang berlaku pada malam itu, actually ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada aku untuk dua tiga hari sehingga sebelum aku menaip rencana ini.

So, rencana ini ditujukan sebagai tanda aku memprotes apa yang engko cakap pada aku. Mungkin benar ramai yang mengutuk aku kerana sikap aku yang EGO, SOMBONG, BERLAGAK, MENUNJUK2 dsb. Whatever it is, aku memprotes apa yang engko kata pada aku malam tersebut. Sungguh aku memang tak ada niat nak menunjuk2 ilmu aku pada engko malam tuh. Cuma aku rasa terkilan engko menjadi seorang yang sungguh BODOH! TONGONG! TOLOL! BAHLOL! dan seumpamanya kerana aku dah ajar engko cara yang betul dan memudahkan hidup engko mendownload lagu tersebut. So, lepas nih, silalah bertanya aku lagi macam mana nak download lagu dan pastinya engkao akan dapatkan jawapan, "ENTAH" daripada aku. Sorry my friend! There is nothing left for you!



Chow.!

Harap engko membaca! Tengoklah tuh, tak support member langsung! Tak pernah jejak kat blog aku! Fuck lagi sekali.





Hafiz